Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха входа на подземен тунел на Луната
Николай Атанасов - 23 Октомври 2009
Откритието е първо по рода си, подобно на лавовите тръби на Земята и теоретично може да послужи като убежище за лунните заселници

Астрономи откриха на Луната отверстие, което се предполага че води в подземен тунел с неустановена дължина, съобщава специализираното издание Geophysical Research Letters, цитирано от New Scientist.

Кръглият вход бил открит от екипа на Джуничи Харуяма (Junichi Haruyama) от Японската агенция за аерокосмически изследвания (Japanese Aerospace Exploration Agency; JAEA) при анализа на изображенията, изпратени от японската космическа сонда “Кагуя” (Kaguya). Тя изучава Луната в продължение на 2 години, като след завършването на мисията й през юни 2009 г. се разби в повърхността на земния спътник.

Входът на тунела се намира в района на вулканично плато, получило името Хълмовете на Мариус. Диаметърът на отверстието е около 65 м., като според оценките на учените тунелът продължава поне на 80 метра под лунната повърхност, а широчината му достига до 370 м.

Астрономите винаги са предполагали, че Луната е набраздена от дълги, извиващи се подземни тунели, породени от отдавнашна вулканична активност и подобни на лавовите тръби на Земята. Те се формират, когато горният слой от втечнения скален материал изстине по-бързо, а лавата във вътрешността се оттече, оставяйки след себе си скална кухина с различна дължина и форма.

За съществуването на подобни тунели подскачваха извиващи се подобно на вени бразди на лунната повърхност, но японската сонда даде първото доказателство за кухина във вътрешността на подобна бразда.

Теоретично подобни тунели могат да служат като убижище за бъдещите лунни заселници от Земята. “Покривът” на тунела би ги защитил от слънчевата радиация, а във вътрешността за хората би било по-лесно да поддържат постоянна температура на средата.

Засега обаче остава неясно колко са дълги подземните тунели, като съществува голяма вероятност самите кухини и свързващите ги проходи да са блокирани от участъци с втвърдена лава.

Въпреки че засега скорошната поява на лунна база е в сферата на мъгливите очаквания, заради липсата на достатъчно средства, перспективите зав бъдеще се увеличиха, след като на повърхността на Луната бяха открити молекули вода.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

zenit50
17 Sep, 2010 | 12:35

Разбира се, че на Луната може да има тунели и пещери под повърхността ,както на Земята. Нали са се образували по един и същи начин и претърпяват едни и същи катаклизми. Но на Луната по-вечето промени вече са завършили и тя отдавна се е превърнала единствено в мишена за падащите метеорити.

****
14 Nov, 2009 | 20:01

bravo na vas be hora!

st03
14 Nov, 2009 | 12:59

Съгласявам се с всичко казано дотук. Американците слагат ръка на всяко откритие, без да са открили нищо. Те просто ползват труда на другите, като им плащат за това. Болни са от манията да успяват във всичко и във всичко да са първи. Империалистически синдром. Доста са закъснели с него. Някои по-напредничави народи вече са наясно, че той не води до нищо добро. Ама нейсе.

martin ivanov
14 Nov, 2009 | 12:28

na snimkata sa slojili 4erna to4ka s marker za da si obosnovat hvarlenite pari za izmisleni izsledvaniq.Dori i mislq 4e vsi4ko e izmislica,che nikoi ne stapval na lunata a vsi4ko e edno prahosvane na pari za drugi celi

Marty
14 Nov, 2009 | 11:26

Az ne vqrvam che tova e tunel!!!

молив
01 Nov, 2009 | 10:40


Тази снимка нищо не ми говори.Такива тъмни петна има много по повърхността на Луната.Ще разберем какво е когато отидат там да го видят.

teodor
31 Oct, 2009 | 22:38

na obektiva na kamerata na satelita, mkoito snima se e lepnala pra6inka , i nqkoj e re6il 4e towa e podzemen tunel s voda:+)

Stanimir
30 Oct, 2009 | 20:34

съгласен съм с М че прилича на нарисувано с PAINT.....

Любо
26 Oct, 2009 | 11:30

Не мисля, че трябва да се казва подлунен. В българския език името на нашата планета съвпада с думата която употребяваме за да обозначим твърдото нещо по което ходим. В този смисъл не искаме да кажем, че каналът е под планетата, а под границата на нещото по което се разхождаме. Ако погледнем в английския никога не бихме казали under earth или under moon, а по-скоро under ground.

bateto
25 Oct, 2009 | 17:25

A be ne triabva li da se kazva "podlunen kanal"?

M
24 Oct, 2009 | 13:41

изглежда ми малко като нарисувано с paint ....

koko
24 Oct, 2009 | 11:46

Да пратят Масларова там

187
23 Oct, 2009 | 22:21

как разбраха какво точно е това?

mc2
23 Oct, 2009 | 21:39

Грешат! Това е клозета на Ян Бибиян.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.