Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нивото на въглероден двуокис в Арктика постави рекорд за последните 50 милиона години
30 Април 2009
Това бе регистрирано от научна станция в Норвегия, занимаваща се с мониторинг на състоянието на атмосферата в региона

Нивото на въглероден двуокис в атмосферата на Арктика достигна рекордни стойности. Това бе регистрирано от научна станция в Норвегия, която се занимава с мониторинг на състоянието на атмосферата в региона, съобщава The Guardian.

По време на наблюденията учените открили, че концентрацията на CO2 във въздуха на арктическия регион е 397 ppm. Това е почти с 2,5 ppm повече от предишния рекорд, поставен през 2008 г. За сравнение в началото на промишлената революция концентрацията в този регион е била около 280 ppm.

Използвайки данни за съдържанието на парникови газове в стария лед, изследователите установили, че сегашната концентрация е най-висока за послените 50 милиона години. Учените отбелязват, че най-тревожното в слауая не е високото ниво на парникови газови, а скоростта на увеличение на това ниво.
 
Трябва да се отбележи, че нивото на съдържание на CO2 в арктическия регион не се различава значително от това по цялата планета. Това се дължи на факта, че основната част от промишлеността е съсредоточена в Северното полукълбо и значителна част от изхвърляните газове, чрез ветровете, достигат до Арктика.

Наскоро Националното управление за изследване на океаните и атмосферата в САЩ публикува резултати от мониторинга на земната атмосфера. Според тях, независимо от предизвиканото от икономическата криза намаление на промишлената активност съдържанието на парникови газове в атмосферата продължава да нараства.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

бай Пешо
02 May, 2009 | 11:51

Да изкараме още 50 милиона години па тогава ще му мислим.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.