Факти, Анализи, Коментари
   18 Септември 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Астрономи откриха гигантска космическа пустота
7 Април 2009
Тя е дълга 3,5 милиарда светлинни години и не може да се обясни със съвременните теории за еволюцията на Вселената

Астрономи откриха огромна пустота – относително пуст регион от космоса между две глактически струпвания, чиято дължина е повече от 3,5 милиарда светлинни години, съобщи New Scientist. Откритието е направено в рамките на мащабното галактическо изследване  Six Degree Field Galaxy Survey (6dFGS). В рамките на този проект учените събират данни за глактиките разположени от Земята на не повече от 2 милиарда светлинни години. От 2001 година до сега е съставен каталог, които съдържа над 120 хиляди звездни струпвания.

Според изследователите, новото откритие не може да се обясни със съвременните теории за еволюцията на Вселената. Според тези теории, с времето глактическите струпвания се “свиват”, следователно, пустота между тях се увеличава. От Големия взрив обаче са изминали “само” 13,5-14 милиарда години, а изчисленията на астрономите показват, че такава огромна пустота не може да се формира в резултат на описания механизъм.

Изследването 6dFGS е едно от най-големите провеждани до момента – участниците в него са изследвали 41 процента от небето на Южното полукълбо. Всички наблюдения се извършват с 1,2-метров телескоп, разположен в Австралия. Сега учените търсят начини да продължат изследването в Северното полукълбо. Все още никоя обсерватория не се е съгласила да бъде на разположение на учените в продължение на няколко години само за съставянето на каталога.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.