Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Правителството "Орешарски" подари стотици декари държавна земя на Южен поток
30 Юли 2014
То продало 358 декара от горския фонд на фирмата Южен Поток България АД на смешната цена от 15 лв на квадратен метър

Няколко дни преди оставката на правителството Орешарски, което официално спря работата по "Южен Поток", държавата е продала 358 декара от горския фонд на фирмата Южен Поток България АД, която строи сухоземния участък на тръбата. Фирмата е собственост 50/50 на БЕХ и на Газпром.

Цената на сделката сключена на 22/07 е 10 780 270 лв., което прави по 15 лв. на квадратен метър, съобщава Bivol.bg.

За сравнение, терените изкупени в същия район (близо до Паша Дере) от Първа Инвестиционна Банка, през които ще минава сервитут на Южен Поток, са платени по 207 лв. на квадрат. Паша Дере е стратегическо място. Заради геоложките характеристики на шелфа това е единственото място на българското крайбрежие, от което могат да излизат на сушата морски газопроводи.

Като бонус всички държавни терени продадени на Южен Поток вече са с преотреден статут за газопровод, докато терените на ПИБ все още са със статут на горски фонд.

Не е ясно кой и как е направил оценка на държавните терени на тази "приятелска" цена и дали са спазени всички законови процедури по оценяване и преотреждане. Въпросът е към прокуратурата, която се ангажира да проверява подобен казус с евтини държавни терени продадени на близки до властта в скандала "Дюнигейт".

Газопроводът Южен Поток е на мушката на Европейската комисия, която настоява работата по проекта да бъде замразена докато той бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

нина
31 Jul, 2014 | 16:27

няма само ББ да подарява на Запада бази ,държава ,народ и себе си дори,но платено вече-всички са за убиване


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.