Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пламен Моллов, депутат от НДСВ: Каузата е над интереса
11 Юли 2008
Трябва да върнем надеждата у хората, че политическата система може да работи в полза на обществото
Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ
Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ

В. Политика

Визитка
Pоден е на 9 септември 1958 г. в Пловдив. По професия е инженер. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание. Председател на парламентарната група на НДСВ и член на Комисията по земеделието и горите. Владее немски, английски и руски.


- Г-н Моллов, не започна ли твърде рано и твърде ожесточено предизборната борба между партиите?

- Изборното законодателство има радикална необходимост от генерален ремонт. Нашият политически живот буквално възпроизведе Алекоконстантиновото "угасете свещите" от "Бай Ганьо прави избори". Един век по-късно в нашето общество се разиграва класическата фейлетонна схема на Гочеолу и Дочеолу. Аз съм сигурен, че и сред избирателите и между политиците не са малко мислещите хора, които имат желание да се обединим около необходимите промени, за да не допуснем партизанщината от най-примитивен вид да продължава да стапя процента на гласуващите.

Всеки, който не разрешава политическият му избор да бъде купуван, се чувства омърсен да участва в избори, в които няма право на избор. Последните местни избори - и редовните, и частичните, се превърнаха в търг без правила в наддаването. Затова от парламентарната трибуна, в политическа декларация от името на НДСВ заявих, че предлагаме цялостен пакет от законодателни и практически мерки, наречен "За честна политика и чисти избори". За да се справим с ожесточението, с което се рушат демократичните механизми на свободния избор, трябват много време и много усилия, които НДСВ ще положи, за да върне на избирателите надеждата, че политическата система може да работи в полза на обществото.

- Какво се случва между партньорите в коалицията? ДПС скочи остро срещу предлаганите от БСП промени в изборното законодателство и заплаши с конституционен съд, вие излизате с политическа декларация. Отстрани не изглеждате като партньори в управленски мандат, чиито отношения са предвидими.

- Не мислите ли, че е нормално в хода на предизборната подготовка да имаме различни интереси, след като нашите платформи, партийни програми и идеи са различни, а хората за които те са предназначени, са едни и същи. Все още разместването на пластовете в нашето общество е голямо, ясната преди управленския мандат на НДСВ граница между червени и сини вече не съществува, двуполюсният модел е в историята на противопоставянето, а все повече и повече хора се обединяват около прагматичната идея да живеят по-добре и да осигурят по-добро бъдеще на децата си. И тези хора непрекъснато очакват някоя партия да ги припознае, да имат свое партийното представителство. Не те партията, а партията - тях. В този процес няма нищо неестествено, парламентарно представените партии да предлагат различни инструменти за постигане на тази цел.

По-важните идеи, които ние предлагаме за реформата в избирателната система, са: национален референдум, в който да се произнесем дали да се въведе задължителното гласуване - това е най-радикалната мярка, която обезсмисля купуването на гласове. Понеже уродливите явления са трудно изкореними, предлагаме още по-голяма наказателна отговорност за тези, които купуват и продават гласове, да се забрани внасянето на мобилни телефони в кабините за гласуване, да се използват биометричните данни, за да не се допуска фалшификация на избирателните списъци, както и купуването на секционни избирателни комисии.

Ако гражданите не са съгласни да гласуват задължително, да се въведат данъчни облекчения за тези, които упражняват правото си на глас, защото с участието си в т. нар. пряка демокрация те допринасят за усъвършенстване на политическия модел. Целта е той все повече да се доближава до онези обществено значими цели, които са от значение за хората, а не за политическата класа. Разминаването е фатално. То демотивира участието в изборите. Но тук идеята е - като санкционира едни политици, а се доверява на други, всеки от нас да допринася за усъвършенстване на политическия модел в посока на собствените си виждания за политическото бъдеще на страната. Затова предлагаме преференциалното гласуване - пропорционалната листа, за която партията е поела отговорността, трябва да може да бъде пренареждана от гласуващите.

 Ако прагът е достатъчно нисък, не партийният апарат, а избирателите ще казват кои точно личности от съответната партия ще са в парламента и кои извън него. Идеята на президента за смесена система и мажоритарни избирателни райони е неприемлива на този етап от развитието на политическия модел, защото тя не стопира пазаруването на власт, а дава възможност вместо гласове да се купуват мандати. С всички произтичащи от това последствия, най-важното от които е възпроизвеждане на корупционните модели в управлението.

- Предлаганият в този момент от НДСВ референдум не е ли добре замислена схема за раздвояване на гражданите между предлаганите от вас и от президента референдуми?

- Нашето предложение за референдум дали да се въведе задължителното гласуване е официално обявено още преди местните избори и то още тогава стана публично известно. Сега го подновяваме, защото президентът, който настоява да го възприемаме като мажоритарно избран, наистина насочи общественото внимание върху този проблем. Да, на президентските избори хората гласуваха за личността, но Първанов носеше посланието и платформата на своята лява партия, затова и до ден днешен неговите критици и опоненти му напомнят, че е "социален" президент. В този смисъл самият той е илюстрация на нашата идея за мажоритарен избор, подплатен с партийна отговорност. Но нашата цел с предложения референдум, е не гражданите да се раздвоят и да им се отвлече вниманието, а точно обратното - да се съсредоточат върху проблема, да участват в дебата, за да можем всички заедно да изкореним уродливата практика. Нашият народ е много зрял, има голяма политическа интуиция и ако някоя политическа еднодневка е успяла да го заблуди, то е било за кратко.

- Изглежда, че най-големият спор между партиите в парламента е за финансирането им?

- Не изглежда, а е така. Партиите с твърд електорат, както и партиите фантоми, които съществуват само докато изконсумират субсидиите за изборите, са заинтересовани от запазване на статуквото. НДСВ иска това статукво, което даде възможност на сенчестата икономика да купува общинската власт чрез спонтанно създадени "бизнес партии", да се промени. Затова според нас партиите трябва изцяло да се финансират от държавния бюджет и да нямат право на дарения от търговци, фирми или юридически лица. Държавната субсидия да се формира по следната схема - 5% от минималната работна заплата за всеки получен глас на парламентарните избори. Даренията от физически лица да са максимум до 100 лв. Партиите, за които Сметната палата установи, че нарушават системно правилата за финансиране, да не бъдат допускани за участие в избори и дори да бъдат закривани.


Предложенията на БСП и на ДПС са различни, но в парламентарна зала могат да минат само с гласовете на мнозинството. Значи трябва да се дискутира и да се намери общия и приемлив за обществото модел, въпреки разностремителните искания на партиите. Това е един от примерите, които показват, че коалициите, дори между трудно съвместими партньори, имат право на живот. Истината е, че точно заради такива ситуации, в които либералният модел на мислене и европейското поведение са определящи, НДСВ стои в тройната коалиция.

- В последните дни внесеният от Вас проектозакон за пълна прозрачност в дейността на предприсъединителната програма САПАРД стана много актуален. Този законопроект дава ли възможност да разберем наистина защо спряха плащанията по още две мерки, а също така и какви са същинските мотиви за последвалите оставки и уволнения?

- Това е целта на внесения от мен законопроект, но той още се обсъжда в Комисията по земеделие и гори, която трябва да го предложи в пленарна зала. Не мога да скрия, че както има депутати, мотивирани да се осветлят връзките между политиците, администрацията от държавен фонд "Земеделие" и проектите, разследвани от ОЛАФ, така има и заинтересовани това да не става. Но все едно - не осигурим ли пълна прозрачност, не назовем ли виновните от всички ешелони на властта, подозрението ще тегне над всички. Аз лично и партията, която представлявам, работим усилено у нас да заработят европейските стандарти. Това е смисълът от членството ни в ЕС и от участието на НДСВ в тройната коалиция.

- На националната конференция в Пловдив "Пари за земеделие и туризъм" Вие обявихте , че лично ще ръководите поредица от практически семинари в цялата страна, на които ще учите земеделските производители как да разработват и как да печелят проекти. Мислите ли, че ще имат интерес, след като все още малко хора се решават да опитат, а някои вече се опариха?

- Мисля, че ще има интерес. До заинтересованите достига много малко информация, а хората особено на село нямат свободни пари, които да инвестират и с които да превърнат семейното земеделие в пазарно стопанство. Целта е не да се дохранват от своето производство, а да печелят от него. Аз вече имам опит. Когато стартираше програма САПАРД ходех от село на село в Пловдивска област, моя избирателен район, и им вдъхвах кураж да опитат, давах им информация как се правят проекти, помагах им. Сега са малко населените места в плодородна Тракия, където да няма поне един осъществен проект. Едно от най-големите ми постижения в политиката е, че Пловдивска област стана усвоена територия на САПАРД. И тези хора сега вече нямат нужда от моята помощ, защото веднъж вече са извървели пътя и са постигнали нещо. Сега искам да помогна и на други. Семинарите са публични и безплатни, ще участват експерти на МЗХ и освен разясненията, ние още там заедно ще избираме според конкретните нужди на съответния земеделски производител мярката, към която да се насочи и ще му помагаме да попълни съответните формуляри, за да стартира проекта. Аз съм специалист в областта на земеделието и хранителните технологии и усвояването на европейските пари за земеделие е моя лична кауза. Не се съмнявам, че ще намеря много съмишленици в осъществяването й.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.