Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
6,7 по Рихтер разтърси Гърция и Турция
21 Юли 2017
Съобщава се за две жертви. Ранените са повече от 100 в Гърция и най-малко 70 - в Турция
Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Егейско море към 1.30 ч. българско време в нощта срещу петък. То е разлюляло Западна Турция и островите на Гърция. Световните агенции съобщават за две жертви. Ранените са повече от 100 в Гърция и най-малко 70 - в Турция, съобщава КРОСС.

Минути след първото земетресение, в района на островите Додеканези - също на гръцка територия, е регистриран друг трус от 5,1 по Рихтер. В 1:54 ч. българско време в западните части на Турция пък земята се разлюляла със сила 4,8.

Най-сериозно засегнат е остров Кос. Там има срутени сгради. По първоначална информация загиналите намерили смъртта си в бар, след като таванът на помещението паднал и ги затрупал.

Земетресението е нанесло щети и на крепостта на рицарите от Ордена на Свети Йоан, известни като хоспиталиери. Тя е построена на остров Кос през XIV-XVI век за защита от османските завоеватели и изиграва решаваща роля в борбата с тях.

В турския град Бодрум също има щети. Съобщава се за напукани стени, предимно на по-стари сгради. Болницата в града е била евакуирана от съображения за сигурност.

Турската брегова охрана пък съобщи, че земетресението е предизвикало „малко цунами".

Засегнати от труса са още гръцките острови Нисирос и Родос.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.