Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преговорите по Брекзит стартираха
19 Юни 2017
Очаква се Великобритания да напусне ЕС в края на март 2019 г.
Преговорите по Брекзит започват. Очаква се Великобритания да напусне ЕС в края на март 2019 г. - две години след като Тереза Мей стартира официално процедурата по излизането на Великобритания от Европейския съюз на 29 март тази година.

Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит.

Сред основните точки е изискването ЕС да договори условията по организираното излизане на Великобритания от блока, като първо определи как гражданите на Великобритания и ЕС, фирмите и други юридически лица ще бъдат засегнати и как Великобритания ще се отдели от ЕС.

ЕС ще обсъжда бъдещите си отношения с Великобритания "само в светлината на постигнатия напредък" по тези въпроси, се казва в стратегията за преговорите.

Първи приоритет на ЕС ще бъде гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, съответно правата на британските граждани в страни от ЕС.

Великобритания ще трябва да уреди всякакви финансови задължения, които е поела преди датата на договореното й излизане от ЕС.

Бъдещото местонахождение на агенции и други институции на ЕС, които сега са във Великобритания, ще бъде определено от 27-те страни членки. ЕС ще работи с Великобритания за улесняване на преместването им.

Призовава се за намиране на "гъвкави и новаторски" решения за избягване на установяване на твърда граница (със строг контрол) между Ирландия и Северна Ирландия.

Никое бъдещо споразумение между ЕС и Великобритания не може да важи за Гибралтар без съгласието на Испания. Гибралтар е британска територия, над която Испания също има претенции.

ЕС ще се стреми да работи с Великобритания като близък партньор в бъдеще, обаче напускането на ЕС означава, че Великобритания не може да ползва същите права и предимства като страните членки, включително предимствата на единния европейски пазар.

ЕС ще се стреми към "балансирано, амбициозно и широкообхватно" споразумение за свободна търговия с Великобритания, което обаче няма да се равнява на членуване в единния европейски пазар.

ЕС ще се стреми към сътрудничество и в други области освен търговията, например сигурността.

Лидерите на ЕС обещаха да приемат британската провинция Северна Ирландия в съюза, ако гражданите й гласуват на референдум да се обединят с Република Ирландия (Ейре), която е член на ЕС.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.