Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Започна операция за превземане на столицата на Ислямска държава
17 Октомври 2016
Според иракски медии числеността на атакуващите части надвишава 60 хиляди войници, прикривани от въздуха със самолети на водената от САЩ международна коалиция
Кюрдските въоръжени милиции пешмерга са установили контрол върху седем населени пункта на подстъпите към иракския град Мосул, съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирана от ТАСС.  Тази нощ започна сухопътната операция за освобождаването на иракския град Мосул от "Ислямска държава". Според иракски медии числеността на атакуващите части надвишава 60 хиляди войници, прикривани от въздуха със самолети на водената от Съединените щати международна коалиция. 

Подкрепа на армията оказват и антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдски формирования, шиитските милиции и въоръжени отряди на сунитски племена.  По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия. Във връзка със започналото настъпление ООН изрази притеснението си за сигурността на населението на Мосул и заяви готовност за предоставяне на убежище на 60 хиляди души в лагери и обекти за временно настаняване.  В телевизионно обръщение, премиерът на Ирак Хайдер Ал Абади увери сънародниците си, че моментът на победата и часът на освобождението вече са настъпили. Настъплението, предприето от иракските сили за отвоюване на Мосул от групировката "Ислямска държава", може да продължи седмици и дори повече, заяви високопоставен американски военен, цитиран от Франс прес. 

Градът е окупиран от бойци на групировката през юни 2014 година и е смятан за тяхна столица, а живеещите в момента там над 1 милион души са държани като заложници от над 6 хиляди бойци на "Ислямска държава".  Очаква се върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди да представи план за справяне с евентуална бежанска вълна от Мосул.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.