Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Поне 500 жертви остави след себе си урагана Матю в Хаити
7 Октомври 2016
Карибската буря е най-мощната от десетилетие насам. С приближаването си към американския щат Флорида, Матю отслабна от четвърта на трета степен
Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити надхвърли 500 души. Карибската буря е най-мощната от десетилетие насам. С приближаването си към американския щат Флорида, Матю отслабна от четвърта на трета степен.

Ураганът Матю унищожи над 80 процента от жилищата в отделни градове. Убежищата и болниците в бедната карибска държава са препълнени, липсват основни лекарства и продукти.

Около 600 000 жилища в щата Флорида останаха без ток. Очаква се броят им да нарасне, каза губернаторът Рик Скот, цитиран от Ройтерс.

Един от най-засегнатите райони във Флорида е окръг Бревърд, източно от град Орландо на атлантическото крайбрежие. Без ток са 146 хиляди домакинства.

Епицентърът на урагана се движи близо до източното крайбрежие на Флорида в северна посока.

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците, над чиито домове ще мине ураганът Матю, да спазват указанията на спешните служби:

Искам да подчертая, че това все още е наистина опасен ураган, че възможността за зачестяване на бурите, наводнения, загуба на живот и много имуществени щети продължава да съществува. И хората трябва да следват указанията на местните властти в следващите 24, 46, 72 часа.

Вече са нанесени значителни щети, но поривите на бурята и наводненията продължават да създават тежки проблеми, подчерта Обама пред репортери след спешно съвещание с федералните служби за сигурност и извънредни ситуации. 

Хаити, една от най-бедните страни в света, е подлагана на редица природни бедствия в продължение на дълго време, което допълнително утежнява условията на бедност там. Наясно сме, че стотици хора са загубили живота си и че има големи поражения по имотите им, и че ще имат нужда от помощ за повторното им построяване.Бих помолил всички американци да отидат до Американския червен кръст или други организации, така че да сме сигурни, че правим каквото можем, за да помогнем на нуждаещите се.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.