Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Полският президент Александър Квашневски предложи повторни избори в Украйна по Коледа
1 Декември 2004

Президентът на Полша Александър Квашневски е една от основните действащи фигури сред международните посредници, търсещи решение на политическата криза в Украйна. На 26 ноември той участва и в първия кръг на “кръглата маса” за помиряването на Украйна.


Александър Квашневски (вдясно), опозиционният лидер Виктор Юшченко (в средата) и Хавиер Солана по време на първия кръг на “кръглата маса” на 26 ноември.
      Президентът на Полша Александър Квашневски смята, че политическата криза в Украйна може да се реши чрез прегласуването на втория тур на президентските избори, съобщи агенция “Новости Украины”. Днес Квашневски ще представи предложението си по време на посредническите си консултации с украинското правителство. Според полският президент, повторният втори тур на президентските избори в Украйна може да се състои на 19 или 26 декември.

      Квашневски смята да предложи на спорещите страни и собствен план за изход от политическата криза в Украйна, състоящ се от 5 основни точки, сред които - ангажирането на страните в конфликта да не използват сила при решаването му и продължаването на диалога. Останалите точки от плана Квашневски засега се пазят в тайна.

      Президентът на Полша допълни, че вече е обсъдил пътя за разрешаването на конфликта в Украйна с американския президент Джордж Буш, канцлера на Германия Герхард Шрьодер, върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, както и с държавните глави на Литва, Чехия и Австрия. “Полският” план се поддържа от САЩ, Германия и останалите държави-членки на ЕС, подчерта Квашневски.

      Президентът на Полша Александър Квашневски е една от основните действащи фигури сред международните посредници, търсещи разрешаването на политическата криза в Украйна. На 26 ноември той взе участие в първия кръг на “кръглата маса” за помиряването на Украйна, на който присъстваха и действащият президент на Украйна Леонид Кучма, кандидат-президентите Виктор Янукович и Виктор Юшченко, Хавиер Солана, председателят на Върховната Рада Владимир Литвин, както и председателят на руската Дума Борис Гризлов.

      Междувременно, вече завърши срещата между Леонид Кучма и отново пристигналия в Киев за втория кръг преговори посредник от страна на ЕС, Хавиер Солана. След приключването на срещата, Солана заяви, че изход от създалата се ситуация трябва да се търси в полето на правото и изключи какъвто и да е силов вариант за решаване на кризата. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността подчерта, че политическата криза трябва да се урегулира от държавата и участниците в преговорния процес, който европейските структури ще способстват.

      От снощи опозицията в Украйна възобнови безсрочната блокада на сградите на всички държавни институции, която ще продължи до “пълната победа”. Един от ръководителите на акцията на опозицията, депутатът от Върховната Рада Юрий Луценко, призова събралото се снощи на поредния опозиционен митинг на Площада на Независимостта множество, днес от 10,00 ч. да се стече около зданието на Върховната Рада, “за да бъде чут гласа на народа в пленарната зала”. Митингуващите ще блокират напълно и сградите на Министерския съвет и президентската администрация.

      Юрий Луценко призова поддръжниците на опозицията да не щурмуват парламента и правителственото здание. “Не трябва да вземате властта със сила, защото такава власт ще е мимолетна”, заключи в призива си Луценко.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.