Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Черните кутии на пътническия самолет, свален в Украйна, са предадени на малайзийски експерти
22 Юли 2014
Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, осъждаща свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна с 298 души на борда

Сепаратисткият лидер Александър Бородай предаде черните кутии на пътническия самолет, свален в Източна Украйна, на малайзийски експерти в град Донецк в ранните часове на деня, предаде Ройтерс. Часове по-рано, Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, осъждаща свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна с 298 души на борда, съобщи Ройтерс. В нея се настоява въоръжените групи да разрешат безопасен, пълен и неограничен достъп до мястото на катастрофата.  В резолюцията, предложена от Австралия, се призовава също да бъде потърсена отговорност от виновните. Съветът за сигурност на ООН настоява да се  проведе всестранно и независимо разследване на трагедията в съответствие с ръководните принципи на международната гражданска авиация.

Президентът на Украйна Петро Порошенко отхвърли твърдението на Русия, че украински изтребители е летял в близост до катастрофиралия малайзийски пътнически самолет миналата седмица. Той заяви, че украинските самолети в района са били на земята в момента на катастрофата, предадоха Ройтерс и  ИТАР-ТАСС.  Киев разполага със свидетелства, които дават отговор на въпроса кога, къде и как е станала катастрофата на малайзийския Боинг, съобщи пресслужбата на украинското президентство, цитирана от ИТАР-ТАСС. Специалните служби на Украйна са готови да предадат всички материали на международните експерти, които разследват обстоятелствата около самолетната катастрофа, се казва в изявлението.

По време на заседанието, постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин заяви, че Русия е готова да изпрати свои специалисти за участие в разследването на катастрофата на малайзийския "Боинг" в Украйна и по всякакъв начин да съдейства за организирането и провеждането на безпристрастно международно разследване.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.