Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
“Тибетският младежки конгрес” заплаши Пекин с терористи-камикадзета
Николай Атанасов - 17 Април 2008
Готовността за използването на самоубийствени атентати за Тибетската кауза обяви президентът на организацията в Индия

опитът за щурм на китайското посолство.

Президентът на антикитайската активистка организация “Тибетски младежки конгрес” (Tibetan Youth Congress; TYC), Цеван Ринзин (Tsewang Rinzin) обяви в интервю за италиански вестник, дадено в Индия, че организацията е готова за провеждането на самоубийствени атентати в Китай, в името на независимостта на Тибет, съобщава “Интерфакс”, цитирайки днешната информация в китайските средства за масова информация.

“Сега вероятно е дошъл моментът, когато тибетското движение за противодействие трябва да премине към използването на терористи-камикадзе”, заявява Ринзин, посочвайки че “ненасилствения път на борба позволява на китайците да се укрепят в нашата страна и да унищожават нашата традиционна, религиозна култура, поради което е дошло време за промяна на стратегията за противодействие”.

Младежкият лидер дава пример с действията на терористите-камикадзе в Ирак и Палестина, посочвайки че “тези действия фокусират вниманието на световните средства за масова информация”. В края на интервюто си, Ринзин отново призова за световен бойкот на Олимпиадата в Пекин.

На 14 април властите в Пекин официално обявиха “Тибетският младежки конгрес” за терористична организация, припомня The China Daily. Тибетската младежка организация бе обвиненеа в извършването на побои, палежи и убийства по време на безредиците в Лхаса от 14 до 19 март, които са отнели живота на 18 души, в т. ч. на жени и новородено. Според китайското законодателство, за терористични организации се смятат тези, които използват насилие, заплашвайки националната сигурност и саботирайки обществения ред и стабилността, нанасят увреждания на хора и разрушават собствеността. По тази причина, действията на TYC в Лхаса се оценяват като терористични атаки срещу мирни граждани, законния бизнес и частната собственост.

Като потвърждение на думите си, местните власти цитират сведения на полицията в Лхаса за конфискацията по време на бунтовете на 170 огнестрелни оръжия, десетки хиляди патрони и няколко хиляди килограма експлозиви и детонатори, както и тв-кадри на побои и отрязването на ухо на гражданин от китайски произход.

Посочва се, че още през януари 2008 г. Цеван Ринзин е създал “Движение за тибетско народно въстание” (Tibetan People's Uprising Movement; TPUM), чийто членове преминават тайно обучение за водене на партизанска война и използване на експлозиви. Първите доброволци за TPUM били набрани по време на кампании в индийския град Дхарамсала, който е седалище на тибетското правителство в изгнание, през февруари и били използвани по време на безредиците в Лхаса.

Според китайските власти, създаденият през 1970 г. от “тибетската аристокрация в изгнание” Конгрес има около 30 000 членове в 70 държави по света и от първия ден на съществуването си се бори за пълната независимост на Тибет,което само по себе си е достатъчно за обявяването му за терористична групировка.

Вчера, по време на мирна демонстрация в Индия, около 60 души от “Тибетския младежки конгрес” направиха опит да щурмуват китайското посолство в Чанкяпури (Chankyapuri).

Днес в Ню Делхи се очакват нови масови тибетски протести, във връзка с пристигането на щафетата на Олимпийския огън. Индийската столица е най-проблемната спирка от световната обиколка на огъня, която вече беше помрачена от действията на тибетски активисти в Париж и Сан Франциско, тъй като в Индия живее най-голямата тибетска диаспора, наброяваща над 100 000 души.

За сигурността на Олимпийския огън ще се грижат около 16 000 полицаи, сътрудници на военната полиция и части на елитните антитерористични подразделения. По маршрута на олимпийския факел, който бе драстично съкратен от първоначално планираните 9 на 3 км., ще бъде блокирано движението на всички транспортни средства. За времето на 1-часовата щафета ще бъдат спрени влаковете и ще бъдат затворени всички държавни учереждения. Очаква се, че по улиците на индийската столица ще протестират около 3000 тибетци, които ще организират алтернативна факелна щафета за независимостта на Тибет и седяща стачка край парламента на Индия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.