Факти, Анализи, Коментари
   21 Януари 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В бойните бои на келтите откриха лекарство срещу рак
14 Август 2006

Без да знаят, древните келти се “имунизирали” срещу различни видове рак, отивайки на война


В сините “цветове на войната” на келтите се съдържало голямо количество глюкобрасицин.
     Растението, използвано от древните келти за изготвянето на знаменитата им синя бойна боя, съдържа в големи количества химическо вещество, предотвратяващо редица онкологични заболявания, сред които и рак на гърдата, съобщава BBC News. Според изследването на италиански учени, в багрилната сърпица (багрилна вайда, синилник; Isatis tinctoria), спадаща към семейство Кръстоцветни, се съдържа 20 пъти повече глюкобрасицин (glucobrassicin), отколкото в най-богатите на веществото зеленчуци, като цветното зеле и броколите.

     Изследователите от Университета на Болоня установили, че концентрацията на глюкобрасизин се увеличава допълнително при увреждания на листата на растението, което го отделяло в качеството на защитен механизъм. Производните на химическото вещество са смъртоносни за някои вредители по растенията. В същото време глюкобрасицинът има мощни антитуморни свойства и е особенно ефективен срещу клетките на рака на гърдата.


Багрилната сърпица (Isatis tinctoria).
     Резултатите от редица изследвания доказват значителното намаляване на заболеваемостта от рак на гърдата, рак на белите дробове и други онкологични заболявания при хората, консумиращи по-голямо количество богати на глюкобрасицин зеленчуци, сред които са цветното зеле и броколите. Според предположенията на учените, веществото спомага за значителното намаляване концентрацията на канцерогенни съединения, в т. ч. и вредни производни на естрогена, в човешкия организъм.

     Доскоро изучаването на лечебните свойства на глюкобрасицина бе затруднено от невъзможността на учените да отделят необходимото количество от веществото от растителния материал. Според ръководителят на изследователския проект, д-р Стефания Галети (Dr Stefania Galletti) и сътрудниците й, откриването на подобен сериозен източник на глюкобрасицин в багрилната сърпица, ще реши този проблем. “Достъпността на глюкобрасицина в необходимите количества и ниската себестойност на добива му ще позволят провеждането на множество изследвания за противораковата ефективност на диетата с увеличено съдържание на богати на това вещество зеленчуци”, посочва в заключение д-р Галети в интервю за специализираното издание Journal of the Science of Food and Agriculture, публикувало резултатите от работата на италианския екип.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

цуни ме
16 Aug, 2006 | 07:34


"Без да знаят, древните келти се “имунизирали” срещу различни видове рак, отивайки на война"

а откъде знаете,че не са знаели? интересно..

много ми е смешна или по-скоро тъжна днешната "цивилизованост" и претенции за знание..  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.