Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Палеонтолог обясни загадката на Лох Нес
8 Март 2006

Чудовището с груба сива кожа всъщност били плуващи циркови слонове


Една от мистериозните снимки на Неси може да се приеме като доказателство на теорията на Нийл Кларк.
     Появата на легендарното чудовище в шотландското езеро Лох Нес може би е свързана с фантастичния изглед на къпещи се циркови слонове на пътуващи трупи, които в началото на ХХ век били често срещано явление в района на езерото, пише The Times. Новото обяснение на загадката дава британският учен-палеонтолог и уредник на Hunterian Museum към Университета в Глазгоу Нийл Кларк, разследвал мита за чудовището 2 години. Според него, идеята за Неси е “великолепен пример за маркетинг”, замислена от цирков импресарио, докато наблюдавал един от къпещите се във водата слонове.

     През 1933 г., от когато датира първата модерна “поява” на Неси, цирковият импресарио Бертрам Милс (Bertram Mills) обявил награда от колосалната за времето си сума 20 000 лири стерлинги (1 млн. по сегашния курс на лирата), за всеки, който успее да залови чудовището за цирка му Olympia в Лондон. Щедрата награда събудила дори международния интерес и предизвикала истинска истерия около езерото Лох Нес.

За поклонниците на версията за истинско праисторическо чудовище, Неси изглежда приблизително така.


      Нийл Кларк, който се прочу в научните среди с откриването на отпечатък от динозавър на възраст 165 млн. години на о-в Скай през 2004 г., смята легендата за Неси “до голяма степен за продукт на ХХ-и век”. “Повечето от съобщенията за забелязване на чудовището се появяват след 1933 г., когато е завършен пътят A82 около западната част на Лох Нес. Заедно с това, всичко, с което разполагаме като свидетелства за създанието са спомени на очевидци, неясни фотографии, далечни видоезаписи и доказани измами”, посочва ученият. Според Кларк повечето необясними случаи на появата на чудовището от началото на века всъщност са свързани с къпещи се слонове. Гигантските животни често плават по такъв начин, че на повърхността се виждат само хобота и две гърбици – горната част на главата и задницата на слона. Наблюдаващите отдалеч странната гледка спокойно могат да решат, че се видели плаващ динозавър.

     Въпреки че обясненията на британския палеонтолог изглеждат достатъчно убедително, поклонниците на версията за съществуването на праисторическо чудовище в шотландското езеро я подминават със снизходителна усмивка. Само през 2005 г. поне 5 души се кълнат, че са видели Неси със собствените си очи.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

nesi
29 Jan, 2011 | 04:41

abe jivotnitene trqbva da ne sa zatvoreni a da sa na svoboda. tebe ako ta zatvorat kvo 6a naprai6 a 6tiq dobre li da sedi6 na edno mesto. i az vqrvam v nego i sporet men e po dobre da si sedi na svoboda v prirodata.

желислабаж
14 Feb, 2009 | 11:42

много ми изглежда вярно


Profesora
09 Mar, 2006 | 11:35

Една лъжа повторена хиляда пъти става истина(Не е по Гьобелс)

мс2
08 Mar, 2006 | 22:23

Предлагам да се изпомпа водата от езерото, да се извадят всички динозаври, да се опитомят и се затворят в зоологическата градина на Габрово (за назидание). Така всички ще можем да им се радваме и да ги питаме за астероида преди 60млн. години.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.