Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
25 любопитни факта от света на насекомите
1 Декември 2005

Повече тайни на насекомите скоро ще разкрие посветената на тях нова научно-популярна поредица филми на ВВС


Водните кончета са най-бързолетящите насекоми със скорост до 57 км/ч.
     Телевизионната компания ВВС, известна и у нас с интригуващите си научно-популярни поредици, започва излъчването във Великобритания на нов подобен сериал, озаглавен “Живот в гъсталака” (Life In The Undergrowth), посветен на живота на насекомите. В рамките на няколко серии, зрителите ще се пренесат в един нов и изцяло непознат за тях свят, в който с помощта на съвременното операторско изкуство, авторите са заснели сцени, оставали досега в тайна за човешкия поглед.

     Анонсирайки премиерата на поредицата, британският ежедневник The Mirror, предлага на читателите си подборка от 25 любопитни и малкоизвестни факти от Царството на насекомите:

     1. Насекомите са първите живи същества, появили се на Земята преди повече от 400 млн. години. Оттогава са преживели 5 глобални катаклизма и са се оказали по-издръжливи и жизнеспособни от динозаврите.

     2. Към момента в света се наброяват около 20 000 вида пчели. А за да произведе 500 г. мед, една пчела би трябвало да прелети 10 млн. пъти от кошера до цвета и обратно.

Мъжките щипалки имат по 2 пениса, всеки от които е по-дълъг от самата щипалка.


     3. За година женската хлебарка може да снесе над 2 млн. яйца. Хлебарката е способна и на друг, не по-малък подвиг – да живее до 9 дни без глава.

     4. Теглото на насекомите, които биват изяждани годишно от паяците на Земята, е по-голямо от теглото на всички живеещи на планетата хора.

      5. Към момента на учените са известни около 35 000 вида паяци, като постоянно се откриват нови.

     6. В кръвта на снежните скорпиони се съдържа вещество, подобно на антифриз, благодарение на което те преживяват при температури до -6 градуса по Целзий. Ако такъв скорпион бъде взет в ръка, той умира.

     7. Мъжките щипалки имат по 2 пениса, всеки от които е по-дълъг от самата щипалка. Половите им органи са много крехки и лесно се чупят, затова майката-природа ги е дарила с “резервни”.

     8. Мравките никога не спят. В света има почти толкова видове мравки (8800), колкото и птици (9000).

     9. Пеперудите усещат вкуса на храната с помощта на задните си крачка, а цветът на крилете им се дължи на миниатюрни, припокриващи се една друга люспици, които отразяват слънчевата светлина.

10 дървоядни ларви вичети се равняват на цялото дневно количество белтъчини, въглехидрати и мазнини, необходими на възрастен човек.


     10. Аборигените обичат “да приготвят” дървоядните ларви вичети (Witchetty grub) на някои австралийски нощни пепруди, овалвайки ги в гореща пепел. По този начин, вкуса им е става подобен на омлет.

     11. Пчелите имат 5 очи. 3 от зрителните органи са разположени на горната част на главата, а 2 – отпред. Медоносната пчела маха с крила със скорост 11 400 пъти в минута, на което се дължи характерното й жужене.

     12. Съществуват около 400 000 известни вида бръмбари. Размерите на най-големият от тях, бръмбара-титан, достигат до 17 см.

     13. Водните кончета са най-бързолетящите насекоми. Скоростта им на движение достига 57 км/ч.

     14. Ларвите вичети е най-добре да се консумират сурови. 10 по-големи ларви осигуряват на възрастен човек цялото необходимо дневно количество белтъчини, въглехидрати и мазнини.

     15. Насекомите са храна, богата на белтъчини, въглехидрати, витамини и минерали. В Тайланд те са всепризнат деликатес, като най-популярни са добре запържените щурци и скакалци.

     16. Малките на паяците Amarobia след раждането изяждат майка си. Някои женски богомолки започват да ядат мъжките още по време на оплождането. По този начин бащата буквално “осигурява” необходимите хранителни вещества за своето потомство.

     17. У щурците ушите са разположени на предните крачка. Щурците могат да бъдат използвани и като своеобразен термометър – за целта само трябва да се преброят издаваните от тях цвъртящи звуци за минута, да се разделят на 2, да се прибави към тях числото 9 и получения сбор отново да се раздели на 2. В резултата се получава точната температура в градуси Целзий в момента.

     18. Около 1/3 от всички насекоми са “месоядни” и повечето от тях ловуват, за да се изхранват, а не консумират мърша или отпадъци.

Най-голямата нощна пеперуда в света, Attacus atlas, има размах на крилата 30 см. и в тъмното често я бъркат с птица.


     19. Скакалците могат да скачат на разстояние, 40 пъти превишаващо размерите на тялото им, а бълхите – на 130 пъти по-голямо от размерите им разстояние.

     20. На всяка квадратна миля в обитаемите райони на Земята, живеят над 26 млрд. насекоми. По оценките на учените, в света съществуват още 5 до 10 млн. непознати на човечеството видове насекоми.

     21. Малките жилещи мокрици, махат с крила с невероятната скорост от 62 760 пъти в минута.

     22. Световноизвестният автор на романа “Лолита” Владимир Набоков, е и виден лепидоптерист (човек, събиращ и изучаващ пеперуди), лично открил няколко вида пеперуди от семейство Lycaenidae, един от които е кръстен на него.

     23. Домашните мухи обикновено прекарват живота си около мястото, където са се родили, но под действието на вятъра могат да “се преселят” на разстояние до 45 км.

     24. Най-голямата нощна пепуруда в света – атласът (Attacus atlas) има размах на крилата 30 см. и в тъмнината често е бъркана с птица.

     25. Роякът на пустинните скакалци може да достигне 50 млрд. насекоми. Тъй като всеки скакалец изяжда количество храна, равно на теглото му, дневно подобен рояк изяжда като тегло 4 пъти повече храна от всички жители на Ню Йорк.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.