Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Япония строят град на бъдещето
8 Януари 2020
Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, „умни домове“, изкуствен интелект и други технологии
Японската корпорация "Тойота" обяви планове да построи прототип на „града на бъдещето“ в подножието на японската планина Фуджи, предаде ДПА, цитирана от БТА. Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, „умни домове“, изкуствен интелект и други технологии.

Тойота представи плана на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, което днес отваря врати за широката публика.

Селището ще бъде издигнато на терена на затворен завод и ще се казва „Изтъканият град“ - напомняне за началото на Тойота като текстилна компания. В него ще живеят постоянни жители и изследователи.

Концернът не посочи цената на проекта.

Шефовете на много водещи автомобилни компании описват как градовете на бъдещето могат да бъдат проектирани, така че да се понижат парниковите емисии от колите и сградите, да се намалят задръстванията, а интернет технологиите да се прилагат във всекидневието.

Планът на Тойота за футуристичен град на площ 71 хектара близо до Фуджи обаче е голяма стъпка пред идеите на конкурентите. Компанията очаква първоначално в града да живеят 2000 души, като строителството трябва да започне догодина. Главният изпълнителен директор Акио Тойода нарече проекта „моето лично поле на мечтите“.

Тойота допълни, че е възложила проектирането на селището на датския архитект Бярке Ингелс, чиято компания е зад офис сградите на Гугъл (Google) в Силициевата долина и Лондон и небостъргача Световен търговски център 2 в Ню Йорк.

Концернът отбеляза, че е отворен за партньорство с други компании, които искат да използват проекта като изпитателна площадка за технологии.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.