Факти, Анализи, Коментари
   10 Април 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Диагноза: Разбито сърце
Николай Атанасов - 12 Февруари 2010
От “разбито сърце” не се умира, но то спира да работи нормално... поне за 2 месеца, сочат учени

Страдате от “разбито сърце”? Оказва се, че това е напълно възможно, особено ако сте жена на средна възраст, сочат учени. От разбито сърце не се умира, но след силен емоционален стрес, видимо здравото сърце спира да работи нормално... поне за известно време, съобщава ABC News.

Според лекарите, 1-2% от пациентите с диагноза сърдечен удар в САЩ всъщност страдат от т. нар. “синдром на разбитото сърце” (broken heart syndrome). Объркването е лесно обяснимо – двете състояния имат подобни симптоми, в т. ч. болки в областта на сърцето и проблеми с дишането.

Вътре в тялото обаче, “разбитото сърце” изглежда много по-различно от инфаркта. Докато сърдечния удар обикновено е причинен от запушване на артериите, според медиците синдромът на “разбитото сърце” най-вероятно се дължи на неконтролируем прилив на адреналин и други хормони в него.

Когато пациентите са в адреналинова треска в резултат на силна стресова ситуация, сърдечният мускул наистина е съкрушен и е временно отслабен. Тогава лявата вентрикула (камера, б. ред.) на сърцето придобива формата на конус, подобно на японския кюп за ловене на октоподи, откъдето идва и медицинското название на “разбитото сърце” – кардиомиопатия Такоцубо (Takotsubo cardiomyopathy).

Разбитото сърце може да бъде причинено от всякакъв вид стрес – от смъртта на любим човек или член от семейъството, до неистовия страх от представяне пред публика. То може да бъде причинено и от физически стрес като асматичен пристъп или припадък. Изследване на 254 пациенти страдащи от “синдрома на разбитото сърце”, публикувано в American Journal of Cardiology показало, че 27% от тях са преживели емоционален стрес, 39% - физически стрес, а 24% са преживели стрес, който не може да бъде точно определен.

Повечето от страдащите от разбито сърце са жени – според изследването, между 90% и 95%, като повечето от тях вече са преминали менопаузата. Специалистите не знаят, защо жените на средна възраст са изложени на по-голям риск от разбито сърце, но една от възможните причини са различията в действието на хормоните при двата пола.

За съжаление, разбитото сърце не може да бъде предотвратено. Много от пациентите са видимо здрави и активни хора, които дори и не подозират, че може да имат проблеми със сърцето. 

Каква е добрата новина? Повечето жертви на “разбитото сърце” се възстановяват напълно, без трайни увреждания за сърдечния мускул. В близо 95% от случаите, сърцето се възстановява напълно в рамките на 2 месеца.

И въпреки, че синдромът може да се повтори, според събраните доказателства, това е малко вероятно. Докторите от Университетския институт по медицина “Джонс Хопкинс” в Балтимор, Мериленд посочват, че в рамките на следващите 5 години, нито един от наблюдаваните пациенти не е “разбил” сърцето си отново.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.