Факти, Анализи, Коментари
   10 Април 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Скуката наистина убива
Николай Атанасов - 9 Февруари 2010
Ако често “умирате” от скука, има 2,5 пъти по-голям риск да си “отидете” рано от инфаркт или инсулт, установиха учени

Британски учени от Университетския колеж на Лондон (University College London) установиха, че скуката наистина може да ви убие. Мащабно изследване на Острова показало, че хората, оплакващи се от “високи нива” на скука в живота си са изложени на почти 2,5 пъти по-голям риск да бъдат покосени преждевременно от сърдечносъдово заболяване или инсулт, отколкото тези, които се забавляват повече, съобщава британският ежедневник The Daily Telegraph. Резултатите от изследването на екипа на Мартин Шипли (Martin Shipley) са публикувани и в специализираното издание International Journal of Epidemiology.

Специалистите от Департамента по епидемиология и обществено здраве на Университетския колеж в британската столица провели проучване сред 7 524 държавни служители на възраст между 35 и 55 години, които отговорили на въпроси за това, доколко скучен е живота им, между 1985 и 1988 г. През април 2009 г. учените проверили броя на смъртните случаи сред изследваната група. 

Оказало се, че 25 години по-късно, броят на починалите сред оплакващите се от голяма скука е близо 40% по-голям, отколкото при тези, които се радват повече на живота, посочва The Daily Mail.

Според учените, една от причините за това е, че скучаещите често се пристрастяват към вредните навици като пиене и пушене, които намаляват допълнително продължителността на живота им.

Като “лекарство”, Шипли и колегите му препоръчват на всички със “скучна” или рутинна работа, да намерят интересни занимания, с които да се развличат извън нея.

Изследването показало, че жените 2 пъти по-често от мъжете описват живота си като скучен, като от същото по-често се оплакват и младите и по-нискоквалифицирани сътрудници.

Психолозите посочват, че друго средство за спасение от липсата на мотивация и вдъхновение в собственото ежедневие е прехвърляне на фокуса на внимание върху околните. “Вместо всичко да се върти около “аз, мен и пак аз”, такива хора могат да помислят “Какво мога да направя за близките ми, приятелите, колегите, а защо не и за шефа”, съветва психологът Греъм Прайс (Graham Price).


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.