Факти, Анализи, Коментари
   19 Януари 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха първия в света паяк-вегетарианец
Николай Атанасов - 14 Октомври 2009
4-6-милиметровите скачащи Bagheera kiplingi са единствените от ок. 40 000 известни вида паяци, които отказват “месо”

Американски и канадски учени откриха в горите на Гватемала, Коста Рика и Мексико първия в света паяк-вегетарианец. 4-6-милиметровите скачащи паячета Bagheera kiplingi са единствените от около 40 000 известни вида паяци, които отказват да се хранят с други животни, като 90% от порциона им се състои от растителна храна.

Откритието на учените е описано подробно в последния брой на специализираното издание Current Biology от 13 октомври, а кратко представяне на симпатичния вегетарианец прави New Scientist.

За да установят какво е точно менюто на B. kiplingi, специалистите изследвали изотопния състав на азот и въглерод в организма му. Преимущественото съдържание на изотопи 15N и 13С вместо 14N и 12С свидетелства, че организмът е хищник и приема предимно животинска храна. За сравнение, повечето растения натрупват в тъканите си изотопа на въглерода 12С.

Анализът показал, че съотношението на изотопите 15N:14N в тъканите на паяка Багира е с 5% по-малко, отколкото при другите му роднини, обитаващи района. При това съотношението на двата изотопа на въглерода съвпаднало с това в телцата на Белт (Beltian bodies) – богати на протеини и липиди образувания по връхчетата на листата на някои видове тропически акации, които се оказали любимият деликатес на паячетата.

Учените предполагат, че прехода към вегетарианството позволил на този вид паяци да се приспособят по-добре към условията на средата, която обитават, посочва BBC News.

Дърветата, по които живеята багирите са в симбионтни отношения с хищните мравки Pseudomyrmex spp. Те пазят акациите от вредители, в замяна на което използват хранителните вещества от телцата на Белт. По тази причина акациевите мравки са основният враг на B. kiplingi.

Паячетата прекарват по-голямата част от времето на стари листа, които рядко привличат вниманието на мравките и дебнат внимателно момента, когато конкурентите им изспуснат от поглед някое от телцата на Белт. Тогава багирите бързо го изяждат и се изтеглят в тази част от клонките и листака, където няма мравки.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.