Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лошите сънища са полезни за вашето здраве
Николай Атанасов - 13 Май 2009
Лошите сънища поддържат емоционалния баланс на човека в норма, разтоварвайки част от негативните емоции

Лошите сънища не само не са вредни за емоционалното състояние на хората, но дори напротив, имат положително въздействие върху човешката психика. Този на пръв поглед парадоксален извод правят американските психолози-специалисти в лечението на разстройствата на съня, д-р Рос Ливайн (Dr. Ross Levin) и д-р Торе Нилсен (Dr. Tore Nielsen) от Yeshiva University в Ню Йорк, чийто заключения публикува специализираното издание Health24.

Както посочват изследователите, лошите сънища обикновено се предизвикват от прекомерното количество натрупани през деня емоции, които по този начин се вкарват в ред по време на съня. 

Страшните, необясними и странни съновидения позволяват на човека да преживее голяма част от страховете и негативните си усещания по време на съня и да се избавят от тях още през нощта. Най-често неприятните сънища се появяват близо до утрото по време на т. нар. фаза на “бързия сън” (REM sleep).

Учените обаче правят разлика между лошите сънища от кошмарите, които карат човека да се буди посред нощ, изпитвайки паническо чувство на страх. Много от хората не успяват веднага да отделят кошмарите от реалността и запазват усещането си за съществуваща опасност и дълго след събуждането.

По данни на учените, 85% от хората сънуват подобни тежки кошмари веднъж годишно. 


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.