Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Съдебен лекар разкри самоличността на моряка от класическата снимка " Денят на победата "
13 Август 2007
Той е бил на 18, тя - на 26. Тя му казала за края на войната, целунали се и тълпата ги разделила

62 години, след като фотографът Алфред Айзенщат запечата на лента целувката на матроса и медицинската сестра на нюйоркския площад Таймс Скуеър, личността на младия моряк бе установена от съдебния лекар на полицията в Хюстън Луиз Гибсън.

Оказва се, че това е 80 годишният ветеран от Военно-морските сили Глен Макдафи, съобщава в. Таймс.

Няколко десетки години Макдафи се опитвал да докаже, че именно той е попаднал в обектива на Айзенщат. Снимката, която се нарича "Целувката" или "Денят на Победата" (на 14 август 1945 година бива оповестена капитулацията на Япония във Втората световна война), попада на корицата на сп.Life и се превръща в христоматиен репортажен кадър. И ако медицинската сестра била "разкрита" отдавна и безспорно, за "ролята" на моряка претендирали няколко души. Така на тържествата, посветени на 60-годишнината от победата над Япония, бившата медицинска сестра Едит Щайн била съпроводена от полицая от Флорида в оставка Карл Мускарело, който твърдял, че именно той е попаднал в обектива. Щайн му е задала няколко въпроса за този ден и Мускарело отговорил вярно: младите са се разцелували и тълпата веднага ги е разделила.

За да докаже правотата си, Глен Макдафи уговорил съдебния лекар Луиз Гибсън да направи около сто снимки, на които ветеранът е облечен в моряшка униформа и стои в същата поза, както в снимката, само че целува възглавница. По цифровите фотографии и измерването на костите на лицето и ръцете Гибсън е стигнала до извода, че именно Макдафи е морякът от снимката "Победа".

На 14 август 1945 година Макдафи бил на 18 години и частта му е била дислоцирана в Бруклин. Той е пристигнал с метрото на Таймс скуейър и разбрал за края на войната, щом излязъл на улицата. Към него се обърнала млада жена: "Моряче, така се радвам за теб!". "А какво се е случило?"- попитал Макдафи. "Войната свърши, можеш да си отиваш у дома", казала медицинската сестра. Младите се прегърнали и целунали. "Знам, че целувах Едит Щайн, никога повече не съм целувал жена с толкова голяма уста, от едното ухо до другото. Такова нещо не се забравя", казва Макдафи.

В момента Глен Макдафи е болен от рак на белите дробове и живее в трейлър в Тексас. 89-годишната Едит Щайн живее в Лос Анджелис. Журналистите още не са успели да научат коментарите й относно новата кандидатура на моряка в знаменитата снимка.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.