Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Немски учени изобретиха хапче срещу глобалното затопляне
24 Март 2007
Растителният хап впряга кравешкия метан в процеса на обмяна на веществата и може да съкрати глобалните му емисии

Таблетка на растителна основа с размерите на юмрук, в съчетание със специална диета и строг режим на хранене ще помага за намаляването на количеството метан в организма на кравите, които тревопасните отделят в атмосферата, допринасяйки за засилването на парниковия ефект.

“Целта ни е едновременно да подобрим здравето на животните, да намалим емисиите на парниковите газове и да увеличим производителността на селското стопанство”, коментира ръководителят на проекта за създаването на “билковото хапче”, проф. Винфред Дрохнер (Winfried Drochner), експерт в областта на животинското хранене в Университета “Хоенхайм” (University of Hohenheim) в Щутгарт, цитиран от The Guardian.

Проф. Дрохнер посочва, че хапчето ще спомогне за усвояването на част от енергията на метана, който е естествен продукт от ферментацията на преживяната трева в тялото на кравата и се отделя при оригване или изхождане. “Можем да използваме тази енергия, която досега се е губила напразно за ускоряването на обмена на веществата на животните”, посочва изследователят. Идеята е, вместо да замърсяват атмосферата, кравите да използват метана за производството на глюкоза. На свой ред, това ще увеличи млеконадоя и ще ощастливи селските стопани. “Таблетката под формата на хранителен хап осигурява бавното разтваряне на микробиотичните вещества в стомаха на кравата в течение на месеци”, уточнява Дрохнер.

Практичното изобретение на немските учени може да окаже съществена помощ в борбата с негативните промени в климата. През последните 50 години концентрацията на метан в атмосферата се е увеличила 6 пъти, като според специалистите по промените в климата, на отделяния от кравите метан се падат от 4% до 6% от общите емисии, т. е. повече от оделяния от автомобилите, електроцентралите и заводите. Тъй като консумацията на месо в световен план нараства, учените очакват дела на “кравешкия” метан да продължи да се увеличава.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

СИД
28 Mar, 2007 | 18:40

Още колко метан неизползван :о Ако им сложим по 1 балон, значи, хем климата ще подобрим, хем колата ще върви без пари, хем няма да отделя вредни емисии, хем... За другите ползи не се сещам в момента, но не може да няма. Така че - никакви хапчета!
Майтапа настрана, трябва сериозно да мислим по въпроса за прегряването, защото тази планета трябва да е обитаема за нашите деца, внуци и т.н. И в този смисъл хапчетата е по-добре да се дават до намиране на начин метанът да не се прахосва!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.