Факти, Анализи, Коментари
   22 Ноември 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Да се спи малко е вредно, а много – опасно!
16 Март 2006

Мащабно 15-годишно изследване на американски учени показа, че дългият сън е рисков фактор за заболяване от диабет.

     Отдавна е известно, че спокойният и здрав сън е залог за добро здраве. Във връзка с това много специалисти и до сега спорят за това, колко точно часове ние трябва да отделяме за отдих, за да не се подлагаме на риск от заболяване, а също и до какво може да доведе отклонението от нормата. Очевидно е едно – колкото повече спиш толкова по-добре би трябвало да се чувстваш. Американски изследователи от Йелския университет обаче опровергават това твърдение на страниците на Diabetes Care.

     След изучаване на връзката между продължителността на съня и риска от заболяване от захарен диабет при мъжете на средна възраст, учените отново потвърждават, че недоспиването увеличава шансовете за заболяване от диабет. Оказва се обаче, че прекалено дългия сън също е опасен.

     В мащабното изследване, което се провежда в продължение на повече от 15 години, обекти са около хиляда мъже, които не страдат от диабет. Те са раделени на три групи:

     1. недоспиващи, които отделят за сън по-малко от 6 часа в денонощието;
     2. спящи колкото е нужно – 7-8 часа в денонощието;
     3. сънливци, които спят повече от 8 часа в денонощие.

     Както се очаква хората от първата група, заболели от диабет, са два пъти повече от тези от втората. Обаче съвсем неочаквано поспаланковците болни от диабет са три пъти повече. С други думи графиката на заболяването е нещо като парабола.

     Интересно е, че тази връзка съществува независимо от други фактори влияещи върху заболяването – наднормено тегло, възраст и даже тютюнопушене. При отчитане на нивото на тестостерона в кръвта при хората от тази група се оказва, че той е значително снижен. Поради това учените смятат, че връзката между продължителния сън и риска от заболяване от диабет е обусловена от хормонални фактори.

     По този начин известната фраза, че всичко трябва да си има мярка намери своето потвърждение и тук.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително