Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърдите на британките ще растат по естествен път със стволови клетки
Ники Василев - 31 Март 2009
Методът вече се използва за реконструкция при операции от рак, сега ще е достъпен за всички

Във Великобритания за пръв път ще бъде използвана нова технология за “естественото” увеличаване на размера на женските гърди с помощта на стволови клетки, получени от мазнини от областта на стомаха или бедрата, съобщава британският ежедневник The Times.

Млечните жлези, уголемени по този начин, са по-естествени на допир, тъй като тъканта запазва мекотата на естествения бюст, за разлика от имплантите, които си остават и се чувстват като чужди тела, посочват специалистите.

Методът вече се прилага на Острова за реконстукция на бюста на пациентки, оперирани от рак на гърдата, но сега вече ще се прилага и за всички дами, желаещи да увеличат бюста си по по-естествен начин. 

Проф. Кефа Мокбел (Kefah Mokbel) консултант в Лондонския институт за гръдна хирургия към болница “Принцеса Грейс” (London Breast Institute, Princess Grace hospital), който ще отговаря за проекта за пластична хирургия, посочва, че от май нататък методът ще бъде приложен при първите 10 пациентки.

Той уточни, че частните клиенти ще могат да се подложат на процедурата в рамките на 6 месеца срещу около 6 500 британски паунда ($ 9 207).

Мокбел, който смята метода за невероятен напредък в областта на гръдната пластична хирургия, уточнява че “стволовата терапия” помага само за създаването на допълнителен обем, но не и за промяна на формата на гърдите. Той допълва, че засега стволовите клетки могат да помогнат за “скромно” увеличение на бюста и съществуват граници пред размера, тъй като методиката все още прохожда и възможностите й продължават да се изучават.

Засега е установено, че ако гърдите се увеличават само за сметка на мастна тъкан, без допълнителни стволови клетки, ще възникнат проблеми с кръвоснабдяването им. Специалистите избягват проблема с помощта на двойна доза стволови клетки, които да способстват формирането на кръвоносни съдове в новата тъкан.

Подобна методика се използва вече 6 години в Япония, където също първо е използвана само при пациентки оперирани от рак на гърдата, но сега се въвежда и в козметичната хирургия, заключава изданието.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.