Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първата научна биография на Алеко Константинов е вече на пазара
15 Юни 2005

Чрез живота на писателя авторът изгражда антитеза на героя му бай Ганьо.

     Дни след отбелязване 108 години от убийството на Алеко Константинов на книжния пазар излезе първата по рода си подробна биография на Щастливеца с автор Гавраил Панчев. Тя е резултат от десетгодишни изследвания не само на съществуващата литература по темата, но и на всички налични архиви в България.Според проф. Св. Игов тази биография е най-добрата биография досега писана за Алеко Константинов. Предишният труд за Щастливеца е от 1964 г и поради липса на друга все още се ползва от университетите и училищата в България.

     Целта на тритомника, според автора, е не само да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца, но и тя да се представи като а л т е р н а т и в а на Бай Ганю и "байганьовщината", която прогони хиляди българи в чужбина. Стана така, че за "Бай Ганю" има написани стотици текстове в хиляди страници, а за Алеко н я м а.

     Първият том от Биографията изследва и коментира пространно корените на Алеко Константинов- историята на Свищов, първият възрожденски град в България, с акцент върху културно - образователното му развитие. Специално място е отделено на филологическите спорове между Ем. Възкидович и Хр. Павлович от средата на ХІХ в.; Историята и отношенията в рода и семейството на А. Константинов, обвързаността им с християнската религия, както и личните, публицистични и идеологически контакти със създателя на "националната партия" в България Г. С. Раковски; Домашното учение на А. Константинов, осъществено от блестящите възрожденски учители Ем. Възкидович и Я. Мустаков. Подчертана е корелацията между християнството (Алеко е кръстен в християнски храм!), българския език и музиката, чийто резултат е отворената знакова система при Алеко, способна да интегрира и осмисля чуждия културен опит, без да губи личността му националната си идентичност.

     Възстановена, описана и коментирана е историята на Априловската гимназия в гр. Габрово във връзка с учението на А. Константинов в посочения град, с акцент върху преживяното от него на 11.05.1876 г. при потушаването на Априлското въстание от турските войски начело с генерал Фазли паша; в том първи е проследено и учението на бъдещия писател в Русия в периода 1878 - 1885 г. Описана и коментирана е политическата, идеологическата, икономическата и образователна история на Русия в посочения период; пространно е изследван живота и литературната дейност на Алеко в Южнославянския пансион в гр. Николаев с директор Т. Минков с акцент върху непрочетените и некоментирани досега Алекови статии, публикувани в списание "Братски труд", издавано в пансиона.Същият подход е спазен и спрямо друг период от образованието му - в Одеса, където Алеко завършва юридическия факултет на Новоруский императорски университет. Изследвани и коментирани са Алековия превод на брошурата "Искрена реч на времето си" от Н. Сукнаров и поемата на Алеко "Песен за Слобод Маджара и Пламен Тения", напълно неоснователно подценявани досега. Авторът на биографията доказва чрез философско - филологически прочит на писмата на А. Константинов от гр. Одеса до негови приятели и роднини, че проектът за "Бай Ганю" е осъществен в Русия. Първият том от Биографията е в обем от 420 стр. със снимков материал.

     Третият том от Биографията е изцяло посветен на убийството на А. Константинов на 11.05.1897 г. Подобен подход към зловещия акт досега не е осъществяван в Алекознанието. Описани и коментирани са следните интерпретации:. Политическото убийство: единствената досега версия за покушението срещу Алеко; Разбойническото убийство: това е тезата на управляващата Народна партия, изразена по страниците на в. "Мир" и в. "Прогрес"; Магическото убийство;. Синкретичното убийство. Последните две интерпретации са изследвани в контекста на 40-годишната "горска" война между община Пещера и община Радилово, в чието поле пада убит гениалният Алеко Константинов. Използвани са архивни материали от Смолянския, Пазарджишкия, Пловдивския и Софийския държавен архив, както и - за първи път - архив на Т. Вачков, съхраняван в НБ " Ив. Вазов" град Пловдив; Литературното убийство, респ. самоубийство в контекста на обвинителната реч на прокурора по делото Хинек Мажер и по-късната теория на Илия Бешков.

     Специално и обстойно е описана, изследвана и коментирана правната страна на убийството с помощта на всички нормативни (законови) документи и актове на Народното събрание, актуални към 1897 г. и използвани по време на процеса в Т. Пазарджик от есента на същата година. Третия том от Биографията е в обем от 340 стр. със снимков материал.Томовете са тематични и позволяват едновременното им издаване.

     Проектът за написване на "Биографията на А. Константинов" бе високо оценен от Управителния съвет на Международна фондация "А. Константинов" гр. Свищов. В тази връзка Гавраил Панчев бе поканен на Националното честване по случай 140-годишнината от рождението на А. Константинов в град Свищов, където се състоя и премиерата на "Биографията на А. Константинов". Вторият том от така замислената биография на Щастливеца е в процес на написване. Същият ще обхваща творческата и обществено-политическата дейност на Алеко Константинов след 1885 г. до 1897 г: неговото отношение към правото, адвокатската работа и специален коментар на хабилитационния му труд при опита да кандидатства за доцент на Софийския университет, пътеписите му, фейлетоните му и основно място ще бъде отделено за съвременна интерпретация на "Бай Ганю. Невероятни разкази за един съвременен българин".

     Авторът разполага с ограничен брой от томовете "Биография на А. Константинов". При проявен интерес може да се свържете с автора на следния адрес:

     gavrail_panchev@abv.bg



последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Vania
17 Jun, 2005 | 14:43

Поздравявам автора Гавраил Панчев за изключителния 10 годишен труд. Смятам, че сме големи длъжници на Алеко. Затова ще се радвам авторът да довърши биографията и не само ще си я закупя, но няма да престана да правя всичко, което ми е по силите, за да противодействам на байганьовщината, която ни засипва навсякъде.
Заинтригува ме коментара на господина от Пловдив - Хубаво е, че не е останал безразличен към биографията за Алеко. Но в този момент искам да припомня една мисъл, изречена от един по-мъдър от нас човек: "За да победи злото не е нужно да се направи кой-знае какво - Трябва просто добрите да не правят нищо." Не мога да приема примирението с което се отнасяме, че не може да направим нищо, за да подкрепим едно добро дело. Та нали една от големите наши беди в България е, че точно, когато имат най-голяма нужда от нас, ценностните ни личности /убедена съм, че ги има/ не сме им оказали нужната подкрепа. Вместо да се съжалява, че този значим труд на Гавраил Панчев ще се материализира в нищожен тираж, защо не помислим как да го подкрепим? Може би тогава ще покажем, че и ние носим частица от Алеко.

Sucker
17 Jun, 2005 | 14:13

Tova e fundamentalen prinos izob6to kym znanieto za Aleko, kojto se e prevyrnal simvol na edin vid aristokratizym na duha, a zhivotyt mu kato 4e li ostava skrit zasen4en ot literaturniq obraz, kojto syzdava, i kojto go "ubiva".
Zhalko e 4e tolkova usilia za napisvaneto na podobna enciklopediq na Aleko Konstantinov 6te se materializirat v mizeren tirazh i po4ti nulev interes.
Forza LOKO PLOVDIV

Cveti
17 Jun, 2005 | 11:49

Radvam se, 4e takava kniga ve4e e na knijnija pazar, naistina priznavam, 4e malko znaem za Aleko, a bi trjabvalo da e to4no obratnoto. V u4iliste se govore6e naj-ve4e za Baj Ganjoa, a za Aleko- po4ti nisto. Zatova bih ja pro4ela s interes, iskam da znam pove4e za tazi velika bulgarska li4nost. Bravo, 4e v Bulgaria ima oste takiva li4nosti kato avtora, koito da davat znanie i da ni napomnjat, 4e trjabva da poznavame golemite si hora, trjabva da pomnim istoriata si, da pomnim otkude idvame! Oste vednuj, pojavata na tazi kniga e DOBRA novina!!!!!

Ekaterina
16 Jun, 2005 | 14:45

Първо - с поклон и най-дълбоко възхищение поздравявам автора - Гавраил Панчев за този невероятен труд. Да отделиш 10 години от живота си на една от най-достойните личности на България, каквато безспорно е Алеко Константинов наистина е невероятно, вдъхва вяра и смисъл, че не всичко в България е мафиотизирано и че Бай Ганю не ни е победил. В този момент обаче ми се иска да си направя и моето предложение /може пък и някой от бъдещите политици да му отдаде нужното внимание/. Вместо да ни обещават "златни гори" преди изборите, защо не вземат да си закупят тази Биография на Алеко и когато вече са в Парламента същата да им бъде като настолна книга. Тогава може би ще могат да ни накарат да им повярваме, че ценностите, които изповядват за тях не са празна дума.
С много надежда: Екатерина


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.