Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
10 години от премиерата на “Титаник”: всички тайни на легендарния филм
20 Декември 2007
Над 1 млрд 800 млн долара е касовият сбор от филма, който сложи началото на нов жанр в киното
Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет постигнаха световна слава след филма
Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет постигнаха световна слава след филма

От тази рисунка тръгва да се разплита любовната история на фона на катастрофата

Режисьорът Джеймс Камерън на церемонията по връчване на наградите Оскар

Въпреки че всички герои са измислени, има истински Джек Доусън, загинал при корабокрушението и гробът му стана сензация

Останките на истинския " Титаник" на дъното на океана

На 19 декември се навършиха 10 години от премиерата на най-касовия филм в цялата история на киното. "Титаник" на Джеймс Камерън се задържа на първо място по гледаемост рекордно дълго време - от 19 декември 1997 до 25 септември 1998 година и досега е донесъл на продуцентите си над 1.8 млрд долара.

За пръв път филмът смеси два популярни филмови жанра - катастрофа и мелодрама и резултатът надмина всички очаквания. След неговата поява европейците отбелязаха 12% ръст на посещенията си в киното, а руската мрежа киносалони буквално възкръсна...

Тричасовият филм сложи началото на жанра епично кино в света. Когато през 1997 год. "Титаник" излезе на екран, неговата продължителност и времето на действие - 1912 година, можеха спокойно да го провалят. Но стана точно обратното, филмът бе възторжено харесан и от критиката, и от зрителите.

Филмът- легенда получи общо досега 87 награди, от тях 11 "Оскар"-а, в това число в номинациите "Най-добър филм" и "Най-добър режисьор". "Титаник" е и рекордьор по брой номинации за наградите на американската киноакадемия. Толкова много номинации до  този момент, а и след него, е получавала само библейската драма на Уилем Уайлер "Бен-Гур", заснета през 1959 година.

"Титаник" бе причислен от Американския институт по кино към "най-завладяващите филми на всички времена" и към "най-романтичните филми на всички времена", а саундтракът му - хитът " My Heart Will Go On" в изпълнение на канадската певица Селин Дион бе наречен " една от най-хубавите филмови песни на всички времена".

Точно тази песен донесе световна слава на Селин Дион. Сингълът стана един от най-продаваните в историята. Песента стигна първото място в класациите на много страни в света, вкл. United World Chart и получи множество награди, в това число "Оскар", "Златен глобус" и "Грами".

Как започва всичко

Историята на "Титаник" започва от рождения ден на режисьора Джеймс Камерън и подарък от най-близкия му приятел-  ръкопис за катастрофата. От този ден нататък режисьорът просто се разболява от идеята да заснеме филм- катастрофа за кораба-легенда.

265 метровият "Титаник", тежък 60 000 тона, е построен от компанията White Star Line за две години. Още една година е траела подготовката на кораба за първото му пътешествие. На 15 април 1912 година, пет дни след излизането си в Атлантическия океан, гигантският лайнер се натъква на айсберг, който пробива пет от 16-те му "водонепроницаеми" отсеци. 2 часа и 40 минути след удара в айсберга, разполовеният "Титаник" отива на дъното. От 2223 пътници се спасяват само 710 души.

Камерън събирал буквално всичко, което можело да допринесе до реализма в "Титаник": той се обръщал към историци, учени. Лично е слязъл на дъното до "Титаник" на батискафите " Мир-1" и "Мир- 2" на руския научно-изследователски кораб "Академик Мстислав Келдиш". Заради 12 минути във филма батискафите трябвало да се потапят на дъното 12 пъти в течение на 5 месеца. Заснетият материал позволил на дизайнерите да пресъздадат интериора на кораба, а на студиите- да създадат миниатюрни модели на съда.

Специалните ефекти

17 студии участват в създаването на спецефектите. Главна роля играе Digital Domain под ръководството на Роб Легато. Всеки път, когато Легато имал въпроси относно историята на "Титаник", той се обаждал на Камерън " Джим стана най-големият експерт по "Титаник" - казва Легато- Това е една от особеностите му, която го прави толкова голям режисьор. Той напълно се потапя в историята и не пропуска и най-малкия лист с резултати от изследването. "

"Титаник" стана не само най-касовият, но и най-скъпият филм в историята на киното. Неговият бюджет стигна 200 млн долара. Компанията 20th Century Fox, която го произведе, се видя принудена да покани за сътрудничество конкурентната Paramount Pictures, за да съкрати разходите. Затова в Северна Америка дистрибутор на филма бе Paramount Pictures, а навсякъде другаде по света -  20th Century Fox.

За снимките на филма е построен гигантски павилион в студията на 20th Century Fox. На мексиканското крайбрежие с помощта на пет тона динамит е пресъздаден басейн с водоизместимост 4 млн литра. В този басейн по-късно бил изпратен и най-големият киномодел в света - копието на "Титаник" с дължина 231 метра / само 34 м по-къс от оригинала/, което позволило да се съкрати количеството на спецефектите почти с хиляда епизода. За снимките бил направен и " айсберг" от пенообразувател, покрит със стъклено влакно и восък.

Актьорите

За снимките на масовите сцени създателите са ползвали само 40 актьори, които били облечени в костюми с датчици за " улавяне на движението". В студията с помощта на компютри била моделирана "водата", в която падали пътниците от "потъващия " кораб.

Снимките на епичния филм, продължили около 7 месеца, свършили на 23 март 1997 година. През цялото това време декорът на кораба - от килимите до полилеите, се намирали под надзора на компаниите, които навремето са снабдявали истинския "Титаник". На " борда" са се намирали главните герои - Леонардо ди Каприо, Кейт Уинслет, Били Зейн, Кати Бейтс и Глория Стюарт.


Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет


Филмът- катастрофа и, едновременно с това, любовна история, потресла целия свят, донесе световна слава на Леонардо Ди Каприо, който изигра ролята на бедното момче Джек Доусън. За тази роля са претендирали няколко известни актьори, сред тях и Том Круз.

Камерън обаче настоял главната роля във филма му да се възложи на слабоизвестния тогава Ди Каприо. Именно "Титаник" изтласка начинаещия актьор до редиците на най-скъпоплатените холивудски звезди. "Можех да взема Том Круз, но в такъв случай трябваше да променя много неща. 35 годишният Том Круз обича 17 годишно момиче?  Ако пък момичето беше на 25-26 години, какво, сега трябваше да е на 110 години ли? "- коментира избора си режисьорът. За ролята е кандидатствал и Матю Макконахи, но в крайна сметка Камерън избира Ди Каприо.

Говори се, че Кейт Уинслет толкова много харесала още незавършения сценарий на Камерън, че непрекъснато звъняла на режисьора с молба да и даде ролята на Роуз Де Уит. Макар и отначало Камерън да виждал Гуинет Полтроу в ролята, в крайна сметка се поддал на молбите на Уинслет. Актрисата не подозирала обаче колко усилия ще изиска от нея този филм. Толкова често се налагало да влиза във водата, че по време на снимките на потъването, се разболяла от пневмония.

Остарялата Роуз, чиято възраст по сценарий е 101 години, изигра американската актриса Глория Стюарт на 86 години. За изпълнението си тя бе номинирана за "Оскар" за "най-добра актриса във второстепенна роля" и стана най-възрастният човек, номиниран за престижната награда. Стюарт е единствена сред всички участници във филма, която е живяла по времето на истинската катастрофа на "Титаник" през 1912 година.

Гробът на пътника от "Титаник" стана място за поклонение

Макар и филмът да е основан на реални събития, по идея на режисьора всичките му герои са измислени. Известно е, че Роуз е името на бабата на Камерън, която няма никакво отношение към "Титаник". След като работата по сценария обаче била завършена, режисьорът научил, че на борда на кораба през 1912 година действително е имало пътник с инициали Дж. Доусън / Джоузеф Доусън/. Тялото му е погребано в Нова Скотия, на изток в Канада, заедно с останалите загинали пътници и днес този гроб е най-посещаваното място в гробището.

Филмът на Камерън не е първата екранизация на гибелта на "Титаник". През 1943 година едноименен филм бил заснет от немските нацисти. През 1958 година излиза на екран филмът "Последната нощ на "Титаник", в който детайлно са пресъздадени събитията по катастрофата. През 1980 година по бестселъра на американския писател Клайв Каслер е заснет филмът " Изваждането на "Титаник", в който се разказва за съветски шпиони, които търсят в потъналия кораб компоненти на атомна бомба.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

гюлбеяз
22 Jul, 2014 | 00:04

Филмът е много хубав героите любовната история сссссссссссууууууууууппппппппппппппееееееееееееееерррррррррррр





пети
11 Jan, 2014 | 19:34

Може това да е глупав въпрос но наистина ли е имало някаква такава любовна история където мъжа умира?

raia
11 Jan, 2014 | 14:33

az npravo sam vazhitena ot tozi film napravo ne znam kakvo da kaja za nego mnogo e qk mnogo e gotin napravo neveroqten film.Tova e filmat na vsichki vremena i na vsichki pokoleniq koito sa go gledali do sega.Napravo nqmam dumi za tozi film napravo ne znam kakvo da kaja za nego.AZ lichno naistina se vlubih v tozi neveroqten za men film.


ванеска
28 Jan, 2012 | 17:20

филма е много хубав

Ilinko Todorow
10 Nov, 2011 | 23:48

TITANIC e nai velikiq film...na vsichki wremena i winagi shte byde.
Osobeno na men mnogo mi haresa prosto nqma po hubaw film ot TITANIC
i nikoga nqma da ima mnogo mi haresaha
Kate Winslet & Loeonardo Di Caprio te sa mi lubimite aktiori Obicham gi....!!!

ivelina kostova
26 Feb, 2011 | 22:46

гледала съм филма 3-пъти и немога да му се наситя

violeta
23 Feb, 2011 | 21:26

nai-velikiqt film na vs vremena !!!!!!!!!

iliq
03 Dec, 2010 | 00:34

TITANIK tova e filmat koito shte ustane ve4no v istoriqta

nelityyy
14 Mar, 2010 | 23:35

E ako nqkoi den drug film mi mi haresa pove4e ot TITANIK sha se hvarlq ot mosta. Nqmam dumi za da upisha kolko mn haresvam i obi4am toq film, zatova prosto 6te kaja "TITANIK E №1 FOREVER"!

kemi
21 Dec, 2009 | 20:52

mnogo e qk i sum my mnogo golqma fenka!!!

polina
22 May, 2009 | 19:00

nai-hubaviq film.nai-mnogo mi haresva kate winslet

polina
06 May, 2009 | 17:23

filmat e mnooooooo hubav kakto i aktyurite nai -mnogo mi haresva kat winslet


joannka
04 May, 2009 | 21:00

Аз съм най голямата фенка на филма и на истината.Знам всичко ще е хубаво да се престане с глупостите че ще има Титаник-2 и да се приеме истината Титаник е на дъното на Окоена!!!!!!

петя
01 May, 2009 | 13:40

много хубав филм


Petia
15 Feb, 2009 | 13:40

Spored men tova e nai velikia film na vsi4ki vremena !!! Straxoten e n1... tova se kazva film ne kato dne6nite smotani .. filmcheta

iliyana
07 Nov, 2008 | 18:31

ne razbirate ot filmi titanik e nay hubaviq film qsno

ivka1607
26 Sep, 2008 | 19:51

tova e mnogo tapo mai ne si gledal*la fiulma

veni
09 Feb, 2008 | 12:39

prekrasen film!



BORIS
03 Jan, 2008 | 20:07

NAISTINA TITANIK E NAI VELIKIQ FILM NA VSI4KI VREMENA


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.