Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изправиха кулата в Пиза до положението и през 1838 година
28 Юни 2007
Спасителните операции доведоха до по-голямо от очакваното изправяне, твърдят експерти
Кулата в Пиза се върна с 45 см назад
Кулата в Пиза се върна с 45 см назад

Проф. Джон Бърланд е доволен от постигнатото

В Италия успешно приключи операцията по изправянето на кулата в Пиза. Или по-точно- по връщането и във възможно най-вертикално положение. Проектът струваше 20 млн долара, но се отчита като много успешен- в резултат на работите отклонението при върха на кулата бе съкратено с 45 см. По този начин падащата забележителност се върна към положението си от 1838 година.

"Тя се изправи дори повече, отколкото очаквахме", казва експертът по механика на почвата от лондонския Imperial College Джон Бурланд, който участва в операциите.

Международната група "спасители" на кулата в Пиза е отстранила от северната и страна 70 тона почва, което е довело до наклоняване на съоръжението в тази посока. Движението е било контролирано с помощта на 600 т оловен баласт-противовес в кулата и от система металически тросове, които "закотвяли" паметника. За съжаление, тези тромави конструкции силно намаляват художествената стойност на кулата. Но засега новото положение се поддържа именно от тях.

Работата по изправянето на кулата в Пиза бе провокирана от падането на по-малко известната кула в град Павиа през 1989 година, която погреба под останките си четирима души. Тогава и правителството реши да вземе участие в проекта.

Междувременно кулата бе реставрирана отвън така, че отново станаха очевидни разликите между мраморните и варовиковите надстроявания.

Кулата започва да се накланя през 1173 година и е построена дъгообразна за компенсация на наклона. От 1990 година поради риск от възможното и падане всеки момент бе забранено посещението и от туристи. Според ръководителя на комитета по спасяването на кулата Салваторе Сетис, ако не бяха предприети мерки, кулата със сигурност би паднала между 2030 и 2040 година.

Ето няколко любопитни подробности за кулата в Пиза.

- Тя е всъщност камбанарията на катедралата в Пиза и се намира в Кампо де Мираколи, на Полето на чудесата

- Кулата тежи 14 500 тона и е известна най-вече с това, че е заплашително наклонена.

- По време на Втората световна война германците са използвали кулата за наблюдателен пункт.

- Около 2.5 млн туристи са посетили Кампо де Мираколи миналата година, но вътре в кулата са допускани само в малки групи, извънредно предпазливо.

- До края на август тази година кулата ще бъде осветена и отворена за посетители до 23 часа


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.