Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цар Борис III опитал да откъсне България от блока на нацистите
3 Октомври 2016
Той влязъл в контакт със САЩ в опит да откъсне България от Оста
Неосъщественият неутрален блок – 800 страници документи за "Плана за откъсване на България от Оста", които са били секретни до 70-те години на ХХ век днес за първи път се публикуват събрани на английски по идея на Лъчезар Тошев в издание на Американския научен център в София. Тошев e бил народен представител в шест състава на Народното събрание, член на Екогласност и СДС от основаването им още от 1989 г., дългогодишен представител и почетен член на ПАСЕ. За предаването "Хоризонт до обед" той сподели, че идеята България да излезе от оста "Рим – Берлин – Токио" е съществувала през 1943 г., когато цар Борис е влязъл в контакт със САЩ преди подписването на Тристранния пакт.

Ние бяхме чували такива слухове от някои от дипломатите във Външно министерство. Евгени Силянов например, през годините, в началото на 90-те години споменаваше за тези контакти, които е извършвал Мильо Милев, а не лично Кьосеиванов, и започнах да търся архива на Мильо Милев. Той и досега не е намерен, но тогава ми хрумна идеята, че може би има нещо запазено в американския архив – от другата страна на тези контакти. Така случаят ме срещна, чак през 2008 година, с професор Кевин Кинтън и доктор Нора Димитрова, с които ме свърза Филип Димитров по друг въпрос – за жертвите на комунизма в България. Те се занимават с археология, това не е тяхна специалност, но успяха да бъдат запалени от тази идея и ми помогнаха да се намери този архив в американските архиви за война.

Планът е бил доста подробен, но не е можел да се реализира след смъртта на цар Борис, тъй като той е "държал всички юзди на външната политика", посочи изследователят.

Лингвистът, епиграф и археолог д-р Нора Димитрова, която работи Вашингтон, обясни, че документите са били намерени бързо, но в лошо състояние:

За първи път чухме за тези документи от господин Тошев. Тогава мислехме, че са много по-малко и намерихме десетина документа, като отидохме до националните архиви на САЩ и поискахме копия от името на  нашата институция – Фондация "Американски научен център" в София. След това видяхме, че в тези първоначални извори са цитирани още извори, които доведоха до още библиография, още справки. Особено ценна беше книгата на Майкъл Бол за Студената война на Балканите. Тя ни даде достъп до други заглавия и така се събра този огромен масив от близо 800 страници, които са били секретни до към 80-те години, но сега са напълно достъпни и просто човек трябва да знае кои документи да поръча и да получи копия, както ние направихме. Получихме ксероксни копия от документите, но много от тях са били писани на машина с по избледняло мастило и беше изключително трудна задача да се обработят и да се запишат, затова потърсихме помощта на един американски военен историк.

Премиерата на изданието ще бъде под егидата на президента Плевнелиев. Ще присъстват студенти от САЩ, историци и представители на обществеността. Входът е свободен и всички са поканени. Повече можете да научите от звуковите файлове на интервютата на Ирина Недева с д-р Нора Димитрова и Лъчезар Тошев.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.