Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Валери Симеонов спира частните лотарийни игри
17 Януари 2020
В момента лотарийните игри са три - на държавното тото, както и частните "Национална лотария" и "Лотария България" на Васил Божков
Лотарията с търкане на талони да се организира само и единствено от държавния Български спортен тотализатор, предлагат група депутати от НФСБ начело с Валери Симеонов. Те са внесли в парламента проект за промяна в Закона за хазарта, според който лицензите на частните оператори на лотарийни и моментните лотарийни игри ще бъдат прекратени.

В момента лотарийните игри са три - на държавното тото, както и частните "Национална лотария" и "Лотария България" на Васил Божков.

Законопроектът е внесен в Народното събрание в четвъртък следобед, а днес Симеонов е получил подкрепа от премиера Бойко Борисов и други ключови министри от правителството. "Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които пряко ще отговарят за това, а и на премиера Бойко Борисов. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон, разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова ще го подкрепи, както бе обещала при предния законопроект", каза Симеонов пред журналисти в парламента. Той уточни, че днес сутринта е имал среща с Борисов и министрите в Министерски съвет,

Според мотивите целта на промяна е приходите от лотарийни игри да отиват единствено за финансиране на българския спорт. С нарасналите средства ще се финансира още поддръжката и ремонта на спортни зали и физкултурни салони и ще се изграждат нови.
"Действащата сега уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират посочените лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти във финансирането на спорта. Това води до "разсейване" на средствата", се посочва в мотивите към законопроекта.

Симеонов предлага на частни фирми да се разрешава организирането единствено на томбола, бинго, кено и техните разновидности.

Това е пореден опит на лидера на НФСБ да ограничи дейността на частните хазартни фирми, чиито талончета за търкане от няколко години са превзели цялата страна. Преди две години Симеонов внесе законопроект, с който се забранява продажбата на талоните в магазини, бензиностанции и лавки, а само в лицензирани за тази цел обекти. Законопроектът обаче продължава да отлежава в Народното събрание.

Самият Симеонов днес обясни, че новият законопроект е доразвитие на този, който е внесъл през юни 2018 г, който е бил "талантливо замотан". "В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", каза Симеонов.

Симеонов отново предлага продажбата на лотарийни билети и фишове за залагания да се продават единствено в лицензирани пунктове. Те трябва да са отдалечени най-малко на 300 метра от учебни заведения.

Този път обаче лидерът на НФСБ е далеч по-настъпателен. Той предлага до три месеца от влизане в сила на закона, частните организатори да върнат лицензите си. Представената оценка на въздействието обаче е по-скоро проформа, защото в нея изобщо не се посочва какви неустойки би платила държавата за едностранно прекратяване на лицензите.

Не е ясно и как ще бъдат защитени интересите на спечелилите от двете частни лотарии, чиито печалби не са докрай изплатени. Както е известно практиката на "Национална лотария" и "Лотария България" е да изплаща парите разсрочено, като за най-големите суми срокът достига 20 години.

Печалбите от лотарийните игри, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза на организаторите, трябва да се изплатят не по-късно от 30 юни 2021 г., се казва в законопроекта на Валери Симеонов. Друга възможна опция е да се сключи договор между организатора на лотарийната игра с прекратен лиценз и спечелилото лице за разсрочено изплащане на печалбата до края на 2025 г. Освен това частните лотарии ще трябва да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени.

Вносителите на законопроекта посочват, че подобно привилегировано положение на държавния организатор на лотарийни игри съществува в Австрия и някои от скандинавските и балтийските държави.

Предлага се още ръководството на БСТ да се назначава не само от министъра на младежта и спорта, но и от министъра на финансите, защото това гарантирало "по-висока финансовата отговорност".

В проекта се предлагат и текстове, които регламентират етапите, през които трябва да бъде реализирано прекратяването на лицензите на тези фирми, които в момента имат такива. Според Симеонов фирмите оператори прилагали всякакви номера, за да не изплатят печалбите, като да ги дават на части и да спират изплащането, ако спечелилият почине.

Идеите на Валери Симеонов се появяват месец, след като финансовият министър Владислав Горанов разпореди проверка на Държавната комисия по хазарта във връзка със сигнал за скандално занижени такси, които частните лотарии плащат. В медиите бяха публикувани данни за пропуснати близо 250 млн. лв. приходи в хазната за последните пет години от фирми, свързани с Васил Божков. Спецпрокуратурата също започна разследване, както в Държавната комисия по хазарта, така и за изнудване от страна на Божков, след сигнал подаден от бившите му съдружници - фамилията Найденови, които твърдят, че той се опитва да отнеме бизнеса им с марката "Ефбет".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.