Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нови разкрития: "Ще свалям правителството, хаха" и "Ае да думкаме НАП"...
9 Август 2019
От специализираната прокуратура подчертават, че с разрешение на прокурор се оповестява част от доказателствения материал по делото
От специализираната прокуратура подчертават, че с разрешение на прокурор се оповестява част от доказателствения материал по делото, съобщава КРОСС. От обвинението публикуват резюмета от разпитите на бивши служители на „ТАД Груп", разкриващи подробности около дейността на Иван Тодоров и Кристиян Бойков. Така например свидетел с инициали И.А. заявява, че Кристиян Бойков го е задължавал да открива уязвимости в сайтовете на различни компании и държавни учреждения без тяхното знание. Събраните данни от този хак Бойков колекционирал в свой личен диск, като често се хвалел, че има регистрационните номера на всички автомобили в България и личните данни на техните собственици.

Свидетелят разкрива още, че собственикът на фирмата „ТАД Груп" Иван Тодоров е знаел за тази дейност на подчинения си и по всяка вероятност той му е възлагал да хаква сайтовете. Според друг служител на фирмата с инициали И.П. Иван Тодоров не бил доволен от броя на клиентите на фирмата и затова искал част от политиката за набиране на клиенти да бъде хакването на различни сайтове без тяхното знание и в последствие привличането им като клиенти. За списък с такива потенциални обекти на атака говорели както Иван Тодоров, така и Кристиян Бойков.

От прокуратурата оповестяват и резюмета от разпити на представители на фирми, станали обект на атака от „ТАД Груп". От показанията им става ясно, че те нямат договорни отношения с компанията на Иван Тодоров и не са й давали право на достъп до информационните й масиви. Държавното обвинение публикува и чатове на Кристиян Бойков и Иван Тодоров, водени в приложението за съобщения с високо ниво на сигурност „Телеграм". На 5 март 2019 г. в общ част с име „тад кибер тим" Иван Тодоров написал „Ще свалям правителството хаха".

Установена е и чат комуникация между свидетеля И.А. и Кристиян Бойков, като на 2 март Бойков пише „Започваме" и „Ае да думкаме НАП". На 14 април пък Бойков пише „НАП тая вечер си заминава". Апелативната специализирана прокуратура публикува й чат между Иван Тодоров и Кристиян Бойков от 11 юли 2019 г. В нея двамата обсъждат сайта на държавно учреждение и неговия разработчик, като Кристиян Бойков пише „Другата седмица са в Биволъ".

Припомняме, че в четвъртък апелативният специализиран съд остави Иван Тодоров в ареста по обвинение за подбудителство в кибертероризъм.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.