Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Приключиха консултациите между президента и партиите
25 Април 2017
Вчера той се срещна с представители на Воля, ДПС и Обединените патриоти, а днес бяха срещите и с БСП и ГЕРБ
Президентът Румен Радев приключи с консултациите с парламентарно представените партии и коалиции. Вчера той се срещна с представители на Воля, ДПС и Обединените патриоти, а днес бяха срещите и с първите две политически сили на парламентарните избори - БСП и ГЕРБ.

По Конституция консултациите на президента с партиите в Народното събрание предшестват връчването на мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена формация. Той се очаква да бъде връчен на ГЕРБ на 27 април.

Първи за днес, в 13:30 часа, се проведе консултацията с представителите на парламентарната група на "БСП за България".

В нея беше обсъдена предизборната програма на Левицата, като Корнелия Нинова за пореден път затвърди позицията, че БСП ще бъде твърда опозиция в парламента. Нинова предложи на президента да бъде свикан Консултативния съвет по национална сигурност по теми за демографската криза и бедността, а самият той е приел тази идея.

От 15 часа беше и срещата с ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов обясни, че е запознал Румен Радев с тежките преговори с Обединени патриоти за съставяне на правителство. За пореден път Борисов обаче застъпи тезата, че само управление с тях може да осигури стабилност на страната и отново повтори, че все още не са обсъждани конкретни имена за министерски постове. 

Вчера президентът се срещна и с другите три партии, влезли в парламента - Воля, ДПС и Обединени патриоти. 
Той ги призова да изоставят предизборната реторика и да се съсредоточат върху разрешаването на важните за българското общество проблеми, свързани с постигането на икономически ръст и повишаване на доходите, преодоляване на демографската криза, гарантирането на повече сигурност за гражданите, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

По време на срещите си с политическите сили държавният глава подчерта, че в президентската институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни.

Президентът беше категоричен, че провеждането на нови парламентарни избори в този момент ще има негативен ефект за страната и народа и призова политическите сили да се стремят към консенсус и обединяващи решения за създаване на работеща управленска коалиция.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.