Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сливат се стокови борси у нас
19 Октомври 2016
Така 98% от борсовата търговия в България ще се осъществява на едно място
Борсовият пазар у нас се слива. От началото на 2017 година двете най-големи стокови борси – Софийската и Българската, ще се обединят в едно. Така 98% от борсовата търговия в България ще се осъществява на едно място, съобщава БНР. 

От трите стокови борси – в София, Пловдив и Русе – двете най-големи, Софийската и Българската, бившата Русенска, подписаха меморандум за обединение. Усилията в тази посока са от години, припомни председателят на Съвета на директорите на Софийската стокова борса Васил Симов:
Три стокови борси от приемането на закона през 1996-1997 година до ден-днешен не е най-добрият модел за борсова търговия в България, тъй като борсовата търговия е един вид концентриран пазар и в место на едно място да се събират много търговци, в България стана така, че на много места се събират малко търговци.

Засега встрани от този процес остава единствено Пловдивската борса. Но затова пък обединението ще консолидира 98% от борсовия пазар. 
Така търговията ще придобие и своята представителност, казва още Симов: Тъй като от много места ни е подсказано, говоря за много места по света са ни подсказвали, че за една малка държава като България повече от една борса, наистина не е коректно да има, и хубавото на това окрупняване на борсовия пазар в България е фактът, че ще можем да разполагаме с единна борсова цена.

Със сигурност, когато е обединен пазарът, ще е най-истинската цена. Дали ще е по-ниска или по-висока, това си зависи от пазара, допълни и председателят на Българската стокова борса Георги Найденов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.