Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Трима бивши министри са отстранени от държавни енергийни компании
18 Октомври 2016
Те са от правителството на Сергей Станишев - Асен Гагаузов, Румен Овчаров и Петър Димитров
Трима бивши министри от правителството на Сергей Станишев ще бъдат извадени от ръководството на държавни енергийни дружества. Министерството на енергетиката е започнало процедура за промени в ръководствата на компаниите „Ай Си Джи Би“, Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ . 

Бившият строителен министър Асен Гагаузов е освободен от Съвета на директорите на проектната компания „Ай Си Джи Би“, която трябва да осъществи газовата връзка с Гърция. 

Предишният енергиен министър Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“. 

Неговият наследник Петър Димитров ще напусне поста си на член на Управителния съвет на предприятието за радиоактивни отпадъци. Петър Димитров беше министър по времето, когато изпълнителни директори на НЕК бяха Любомир Велков и Мардик Папазян, на които вчера бяха повдигнати обвинения, свързани с проекта АЕЦ "Белене".

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев съобщи причините за отстраняването на тримата бивши министри от кабинета "Станишев" от държавни енергейни дружества: Доколкото разбрах, за двама от тях причината е, че те са били министри по времето, когато изпълнителни директори на НЕК са били двамата, които са подведени под отговорност или с повдигнати обвинения вчера от прокуратурата, а в третия случай с Гагаузов, който е в гръцката връзка, причината е, че е необходимо оптимизиране на работата. Точно сега, защото сега прокуратурата явно е намерила доказателства и вече повдига обвинения за онзи период и за сумата, която България е получила по произведеното оборудване.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предположи по-рано, че отстраняването на тримата ексминистри тъкмо сега се прави заради укрепването на социалистите като опозиция и искането им за анкетна комисия за картел на горивни компании.
Нямаме драма с това решение. БСП няма договорка с Бойко Борисов за наши назначения в органи на властта или във фирми. Защо досега не ги освободи, е въпрос към него. А защо точно сега го прави, за нас е ясно. Заради засилената ни опозицонност напоследък. Днес конкретно, вероятно, заради внесеното ни предложение за създаване на анкетна комисия за картел на горивата.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.