Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
КЗК: 6 петролни дружества участват в картел
10 Октомври 2016
Според комисията това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за участие в картел на шест дружества - „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД. 

Производството е образувано по повод самосезиране на Комисията за евентуално извършено нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика. 

Проверките установили, че дружествата са обменяли ценова информация и информация за реализирани обеми продажби. Това води до елиминиране на конкуренцията и неблагоприятно влияние върху икономическата среда и интересите на обществото, се посочва още в съобщението на КЗК. 

Определението не подлежи на обжалване. 

От Българската петролна и газова асоциация казаха за „Хоризонт“, че все още не са се запознали със съобщението на КЗК и затова се въздържат от коментар.

Това каза за Хоризонт юристът на организацията, в която членуват посочените от контролния орган фирми, Светослав Бенчев и коментира по принцип: Това, което бихме искали ясно да заявим е, че днешното съобщение на комисията е част от процедурата и не представлява в никакъв случай окончателно решение. То ще бъде взето след изслушване на част от компанията, членуващи в петролната асоциация. Убедени сме, че те ще успеят да защитят правотата си. Оттук насетне следва 30-дневен срок за изслушване и след това взимане на окончателно решение. Настоящата ситуация в никакъв случай не е прецедент и се е случвало при предишни разследвания на комисията, без това да доведе до решение, че на пазара съществуват забранени практики.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.