Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вдигнаха заплатите в здравеопазването
10 Октомври 2016
Между 15 и 30 процента е увеличението на основните заплати на работещите в здравеопазването
Между 15 и 30 процента е увеличението на основните заплати на работещите в здравеопазването, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при подписването на Колективния трудов договор. Най-голямо е повишението при редовите лекари, медицинските сестри и лаборантите. 

В новия договор са включени началните основни месечни възнаграждения на работещите в здравеопазването, каза министър Москов: 

За началник на клиника последното договорено като минимална възможност е било 850, сега договореното и разписано е 1000. Лекар с една специалност от 700 през 2012-2013 година, на 850. Старша медицинска сестра, акушерка, лаборант от 560 на 720. Медицински професионалисти по здравни грижи, медицински сестри акушерки от 520 на 700. 

Колективният договор е и начин да се задържат медицинските кадри у нас, посочи д-р Камен Данов от федерация "Подкрепа": 

Процентно най-големи са увеличенията в длъжностите на редовия лекар със специалност и на редовата сестра, акушерка, рехабилитатор, рентгенов и така нататък лаборант. Работещите в отделенията, в болниците, в детските заведения, училищното здравеопазване, за всеки един процент сме преговаряли и сме гледали разчети, за да видим може ли да стане. 

До 38 на сто се вдига заплатата на млад лекар, каза Владимир Найденов от Търговско-промишлената палата: 

Хубавото е това, че се дава възможност на младите специалисти - да бъде създаден картбланш за развитие в тяхната професия и усъвършенстването за придобиване на специалност. 

До края на годината следва да влязат в сила новите увеличения на заплатите.  


В около 100 клинични пътеки, обсъдени между здравното министерство и Лекарския съюз, се оказва, че само 30 на сто от цената отива за лечение на пациента. Не става ясно къде отиват останалите 70 на сто, каза Петър Москов. Министерството готви анализ колко реално се харчи за един пациент по едно заболяване и  вероятно ще бъдат променени стойностите на някои клинични пътеки:  Това, което прави министерството в момента, е реалното остойностяване на медикаменти, консумативи, тоест всичко, което е нужно за реалното лечение на един пациент с определена патология - режийни, разходи за изследвания, лаборатории, консумативи, медикаменти. Останалите пари, които влизат в болницата по тази клинична пътека и въобще влизат в болницата, те видимо и на светло трябва да бъдат разпределени като възнаграждение на работещите. Може би, там всички ще бъдем изненадани от тежки диспропорции, от невъзможност да се обясни един или друг доход, защо е толкова нисък или защо е толкова висок, или къде отиват част от парите.

Петър Москов заяви, че  дружеството „Бул Био" ще остане държавно и ще продължи да поризвежда ваксини, които са достижение на българската медицина. Москов каза това по повод случая с уволнения преди седмица управител на дружеството д-р Любомир Димитров заради установени нарушения:
Директорът е уволнявал преди всякакъв вид разследвания за каквото и да било, но да кажа: в "Бул Био" и в Националния институт по заразни и паразитни заболявания всъщност е лицензът, патента за няколко от най-продаваните в света ваксини - за БЦЖ, за ваксини срещу туберкулоза и така нататък.Тези патенти са достижение на българската наука, на българската медицина и докато аз съм министър - това може би е последното конвертируемо нещо в България, което България може да изнася и да печели като държава - тези патенти и тези лицензи, както и дружеството, ще остане държавно.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.