Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вдигат учителските заплати с 10%
4 Октомври 2016
Разпределението на увеличението ще се договаря с министерството по основните длъжности
Средно с 10 процента ще се увеличат заплатите на работещите в средното образование от 1-ви януари. За това се договориха КНСБ, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 126 милиона са допълнителните пари за заплати, системата на средното образование ще получи 223 милиона допълнително през следващата година, за да се обезпечи финансово новият Закон за средно образование, който влезе в сила през август.

След като в средата на годината премиерът Бойко Борисов не беше сигурен дали ще има пари за увеличаване на учителските заплати за 2017-а, както беше договорено между образователния министър и синдикатите, сега лично той обяви, че държавата подсигурява 223 милиона лева допълнително за сектора, като се обезпечават всички нови моменти от влезлия в сила Закон за училищното образование:

Позволяваме си го и това е основна разлика с предишното правителство, защото тази година сме събрали с 1 милиард и 600 милиона повече, вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата, и затова може с обезпечени пари в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават, както и за науката.

Това, което синдикатите са поискали, е осигурено, обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева:

Увеличението на работните заплати е записано в колективния трудов договор, че ще стане от първи януари 2017 година. Средното увеличение ще бъде 10%. Аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде към увеличаването на минималната, начална работна заплата, и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите в българското училище.

Разпределението на увеличението ще се договаря с министерството по основните длъжности:

Учител, старши учител, главен учител, помощник директор, директор, техническият и помощният персонал в училище, детските градини – също влизат. Като се започне от детската градина и приключва до 12 клас включително, коментира Такева и обяви, че има средства – 9 милиона лева – за обезщетенията на пенсионираните и пенсиониращите се учители.

По пера се подсигурява транспортът на децата, за купуването на нови и ремонта на стари автобуси, 3 милиона за нови защитени училища, 6 милиона за ресурсните учители, 1 милион и половина за съботно-неделните училища в чужбина, за иновативните политики на преподаване – 3 милиона, завишава се и стандартът за детските градини – така при общините ще отидат още 11 милиона лева допълнително.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.