Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Секретното изслушване в пленарна зала на шефа на ДАНС
27 Ноември 2014
Писанчев беше изслушан за проведената в операция на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу ислямистите
Секретното изслушване в пленарна зала на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев породи остри критики от страна на управляващите. Депутатите от "Атака" напуснаха залата, като обявиха, че в столицата предстои изграждане на ислямски център. Реформаторите поискаха оставката на шефа на ДАНС. 

Писанчев беше изслушан за проведената в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Асеновград специализирана операция на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу проповядването на война и антидемократична идеология. По думите на шефа на ДАНС, депутатите не са останали доволни от представения доклад:

Бях обвинен в лаконичност, но няма значение. Мисля, че всеки имаше възможност да изкаже мнение. 

Владимир Писанчев коментира, че за момента нямаме директна терористична заплаха за страната, но опасността остава: 

Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма. Но като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и ние трябва да реагираме като държава. ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. От ДАНС информация не е изтичала за година и четири месеца. Трябва да подкрепяме нормалната вяра на хората и трябва да се пресичат в корен всякакви екстремистки наклонности. 

Владимир Писанчев не е готов със своята оставка, за която настояха от Реформаторския блок: 

Оставка няма да подавам, но в крайна сметка по това законодателство парламентът ме избира. Ако парламентът реши, че аз не съм необходим повече на ДАНС, естествено. 

Депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е крайно недоволен от работата на ДАНС: 

Ние сме изключително обезпокоени от това, че господин Писанчев каза, че те наблюдавали процеса, но все пак трябва да знае, че една от основните функции на Държавната агенция "Национална сигурност" е да противодейства, а не да наблюдава. Това, че днес той не отговори на въпроси, зададени от народните представители, той забравя една основна функция на парламента, че България е парламентарна република и парламентът е неговият работодател. Нищо смислено. Просто това, което дадохме като препоръка накрая в обобщението, което направихме от нашата парламентарна група, е, че Държавната агенция за национална сигурност в последната една година и половина няма никакви предложения, които да са дадени за промяна на законодателството при променящата се динамика на средата за сигурност. От тях няма никаква инициатива. Вече сме твърдо убедени, че законодателната промяна, която предвиждаме с промяната на Закона за министерството на вътрешните работи, е да намалим тази свръхконцентрация, която има в момента в Държавната агенция за национална сигурност. 

Ген. Атанас Атанасов от реформаторите не видя смисъл от днешното изслушване: 

Безсмислено беше да бъде закрито, защото никакви секретни данни вътре не бяха съобщени и това, което мога да ви кажа, че ние от Реформаторския блок от трибуната поискахме оставката на председателя на ДАНС Писанчев, защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има една друга спяща клетка, тя се казва ДАНС. 

Депутатите от "Атака" напуснаха пленарна зала, като обвиниха шефа на ДАНС в пиар акция, която има странни цели. Депутатът Магдалена Ташева заяви: 

Под етикета "закрито заседание" се разиграва фарс, чиято цел е да се изведат основания за изграждането на ислямски център. Тази пиар акция, която разиграха последните 48 часа, фактът, че те ще я използват все още не премахва опасността от внос на чужди преподаватели от Турция, от Саудитска Арабия, откъдето щете, фигурира в проекта. За тях се строят жилища. 

Красимир Каракачанов от патриотите заяви, че обучението на ходжи и имами е по-добре да се извършва в България и този процес да се контролира от образователното министерство: 

Това е нормалното. Имаш мюсюлмани в България. Те имат нужда от религиозни служби. По-добре техните религиозни служители да бъдат обучени в България, отколкото да ги пращаме в частни, радикални учебни заведения по арабския свят, откъдето се връщат с промити мозъци. Какво не е разбрала Ташева, не знам. Ако държавата има нормална политика и тази политика се провежда и от религиозните общности, всичките, включително Главното мюфтийство, върви и завърши където си искаш. Само че можеш да станеш мюфтия, или можеш да станеш ходжа, ако си завършил нормално учебно заведение. Това е логиката. 


Депутатът от БСП и бивш министър на отбраната Ангел Найденов коментира, че ДАНС  си е свършила работата и трябва да бъдат оценени положените усилия, тъй като е имало реална заплаха за националната ни сигурност: 
Има нужда понякога да се демонстрира, включително сила, да се внушава респект, особено по отношение на разпространението на радикалния ислямизъм, на екстремизма, на тероризма, така че не бих обезценявал или подценявал усилията на всички структури, които са били ангажирани.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.