Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БСП предлага промени за ранното пенсиониране за I-ва и II-ра категория труд
30 Октомври 2014
Левицата е против оздравяването на КТБс публични пари, заяви Мая Манолова
„Внесохме законопроект, с който удължаваме възможността за ранно пенсиониране при работещите при първа и втора категория труд с 3 календарни години.” Това заяви депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова  пред журналисти в парламента. Тя обясни, че законът засяга над 100 000 души- не само работещите като миньори, но и в металургията, и транспорта.  Мая Манолова аргументира предложението си с трудните, вредни и опасни за здравето условия, при които работят тези работници. „Всички тези хора и техните семейства са притеснени, защото ако няма промени в законодателството от 1 януари, една част от тях няма да могат  да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер заради недостатъчното събрани средства в професионалните пенсионни фондове”, допълни тя.
 
Мая  Манолова изрази надежда промените да бъдат взети предвид при внасянето и приемането на Закона за държавното обществено осигуряване и на Държавния бюджет, защото до 1 януари остават 2 месеца. Манолова изчисли, че предлаганият закон ще струва на бюджета 21 млн. лв. „Смятаме, че могат да бъдат намерени тези средства, за да се внесе спокойствие за над 100 000 души. Даваме си сметка за това, че работещите при първа и втора категория труд са само една част от пъзела на цялата пенсионна система, затова сме готови при сформирането на правителство, заедно с него и социалните партньори, да участваме в разговорите за пенсионна реформа, като се придържаме към нашето обявено намерение да се върже възрастта за пенсиониране с продължителността на живота в България”, каза тя.
 
Мая Манолова обясни, че тъй като сформирането на правителството се отлага във времето, от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  са готови тези дни да внесат и други два законопроекта, изключително важни за хората – законопроект, с който да се замрази нарастването на възрастта за пенсиониране за следващата година и законопроект за гъвкави условия при пенсиониране, който да даде възможност на хората, на които не им достига стаж или възраст, да могат да се  пенсионират предварително.
 
По темата за КТБ Манолова е категорична, че левицата  е против оздравяването на банката с публични пари. „Ние сме за това да бъде приложен законът и то в предвидените срокове. За мен, като юрист, е абсурдно с подобни решения да бъде правен опит да се променят закони и да се възлагат ангажименти на парламента, а още по-малко да възлагат ангажименти на БНБ”, заключи Мая Манолова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.