Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.
23 Октомври 2014
Според доклада на БНБ към 30 септември общата сума на всички активи на банката е в размер на 6,7 млрд. лева

Управителният съвет на БНБ разгледа доклад за анализа и оценката на активите на КТБ, извършена от одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД. Според доклада към 30 септември общата сума на всички активи на банката е в размер на 6,7 млрд. лева. Заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4,2 млрд. лева.

Одиторските фирми са извършили анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции от банката. На основата на баланса на банката и резултатите от анализа и оценката на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции от банката са направени изводите, че ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики и след поставянето на банката под специален надзор са установени множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут.

Поради тези причини БНБ изпраща докладите на одиторите на вниманието на Софийската градска прокуратура. От БНБ посочват, че с цел вземането на информирано решение и подпомагане работата на народните представители по казуса КТБ, Управителният съвет на БНБ ще внесе в първия работен ден на 43-то Народно събрание, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от деня на поставяне под специален надзор на КТБ до настоящия момент.

БНБ изпрати и отговор на писмото на Председателя на Европейския банков орган (ЕБО), с който е уведомена за приетата препоръка към Българската народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките относно необходимите действия за спазване на Директива 94/19/ЕО. От БНБ уточняват, че препоръките на ЕБО нямат задължителен и правнобвързващ за компетентния орган характер. Процедурата, установена в чл. 16 и 17 от Регламент (ЕС) № 1093/2010 г., предвижда, че при неизпълнение на препоръките на ЕБО в посочените срокове ЕБО уведомява ЕК, която от своя страна може да издаде официално становище.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.