Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Токът до 10% по-скъп
17 Септември 2014
Новите цени ще са валидни от 1 октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова

До 10 процента ще е увеличението на цената на тока от 1-ви октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Според нея няма да се стигне до поскъпване на парното въпреки подаденото от "Булгаргаз" заявление за увеличение на цената на синьото гориво.
Новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова посочи, че от следващия месец токът ще поскъпне, но все още се уточняват точните проценти. Със сигурност обаче увеличението ще е под 10 на сто:

Ще има, но колко? Не знам.

Промени в модела на ценообразуване няма да има. Ще се търсят начини социално слабите да бъдат компенсирани заради задаващото се поскъпване на тока. За краткия си мандат, около една година, тя си постави за цел да коригира предишни действия на Регулатора, които са довели до дефицит в системата на енергетиката. Въпреки подаденото заявление от "Булгаргаз" за увеличение на цената на синьото гориво, едва ли ще се стигне до поскъпване на парното и топлата вода, смята председателят на ДКЕВР:

Смятам, че няма да стигнем до ситуация, в която да бъде променена цената на топлинната енергия.

Очаква се преди промяната на цената на тока да влезе в сила, ДКЕВР да посочи какъв е дефицитът в НЕК, който според изчисленията на предишния състав на ДКЕВР е близо 3 млрд. лева:

До края на месеца ще имаме наше мнение затова колко е дефицитът точно в НЕК.

ДКЕВР увери, че ще търси начини за смекчаване на договорите с американските централи "Марица-изток" 1 и 3 и с производителите на електроенергия от възобновяеми източници:

Това не е регулаторен въпрос. Ние, като комисия, можем спокойно да кажем: "Съжаляваме, това е ситуацията, някой си е подписал договори". Смятам, че това не е добро поведение и че ние трябва да бъдем инициатори за активното включване и на други институции в решаването на тези въпроси.

Дългосрочните договори с американските централи са железни от правна гледна точка и затова към тези инвеститори не трябва да се подхожда ултимативно, както е било подхождано от предишния състав на Регулатора, посочи още Тодорова.

Този подход мисля, че не е добър, защото самите инвеститори нямат абсолютно никакъв интерес да преговарят. Ако на тях им се дава този вид ултиматуми, те просто могат да застанат на една магарешка позиция и да кажат "не".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.