Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Георги Първанов: Убеден съм, че АБВ ще влезе в 43-то Народно събрание
21 Август 2014
За мен е важно да имаме осезателно, забележимо присъствие в българския парламент, да бъдем незаобиколим фактор, каза лидерът на АБВ
Убеден съм, че АБВ ще влезе в 43-то Народно събрание. За мен е важно да имаме осезателно, забележимо присъствие в българския парламент, да бъдем незаобиколим фактор. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването „Добро утро, България!” на ТВ7.

Той припомни, че само след два месеца партиен живот АБВ е достигнала парламентарната бариера на изборите за Европарламент през май, а в момента партията вече има изградена широка мрежа из цялата страна. По думите му хората в структурите на партията са доказали се в реалното управление професионалисти, но в същото време е уставно е защитено и правото на Гражданския съвет и гражданските структури да участват във формирането и отстояването на политики.

„Ние отиваме много по-радикално напред в търсенето на личности. Точка 2 от 11-те точки в листовката, с която правим допитване, е искането за смесена избирателна система – 50% мажоритарен вот. Когато вие предлагате преференциална система, то е в крайна сметка избор от една и съща кошница, а нашата идея е избирателят да избере от всички кошници, т.е. да има много по-голям избор. Партиите обаче не искат да има мажоритарен вот, защото всички апаратчици, партийци, които се набутаха отново в листите къде ще отидат? При един мажоритарен вот те горят, а те не искат да изпуснат партийната респективно държавната власт. Нашата идея е точно обратната – АБВ иска наистина най-сетне да има шанс хората да избират доказани професионалисти, почтени личности.
В отговор на въпроса защо името му не е в листите на АБВ за предстоящите парламентарни избори, Георги Първанов заяви, че един президент няма място в парламента.

„Ще правя политика. Искам да покажа по този начин, че моето участие в политиката не е във властта. Сигурно има и такива реплики – „На този не му ли стигна властта?“. Стига ми. Край с моето участие във властта, но аз съм в политиката, за да влязат във властта най-кадърните и почтените“, заяви лидерът на АБВ.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.