Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Меглена Кунева: Избирателите ще решат ще има ли принципно обединение в дясно
30 Юли 2014
Коалиционната политика ДБГ ще реши на свой вътрешен референдум след изборите, каза тя

В политиката е най-лошо да си непоследователен - да правиш една стъпка напред, две назад.  Избирателите са тези, които ще решат ще има ли принципно обединение в дясно. Това каза Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“ в БНТ на въпрос възможното ли е обединение на политическите формации в дясното пространство.

Тя напомни, че „Движение България на гражданите“ има решение за провеждане на вътрешен референдум след изборите по тези въпроси, както това се случи в Германия. Попитана за сближаване на отношенията на ДСБ с ГЕРБ, Кунева каза, че не е виждала решение в тази посока.

Оказва се, че се вкарва твърде много личен елемент, когато трябва да се върви напред, а обединението в дясно e просто политически въпрос. Въпросът е искаме ли друг стандарт на живот, по-добро образование, здравеопазване, съдебна система. Ако е това целта, то втората крачка трябва да бъдат средствата за постигането й, допълни Кунева. Трябва да се говори за безработица, за икономически интерес на хората, за условия за предприятията, за стимулиране на износа, за заплатите – това ще бъде програмата на Реформаторския блок, обясни Кунева,като бе категорична, че чудеса и празни обещания в програмата няма да има.

Тя даде пример за политическа прагматичност от мандата си като комисар, когато с широка подкрепа е била приета нейна директива за гарантиране на влоговете до 100 хиляди евро, по силата на която днес вложителите в КТБ например днес могат да са спокойни за спестяванията си.  Обединение вече се постига и в Европарламента между левите и народните партии по общи политики, каза Кунева, но в България обединение не става.

Тя обобщи, че подкрепата за РБ расте след първата успешна крачка на евровота през май. Аз поех листата на Реформаторския блок  при 2 % подкрепа, като на изборите подкрепата стана 6,5 %. Бях водач на листа, която не позволих да стане жертва на партиен егоизъм. За мен никой не е призовавал да се гласува, уточни Кунева, визирайки призива на Иван Костов да се гласува за втория в листата на РБ. Резултатът е на целия Блок  – РБ има мандат и аз благодаря на всички, които ни подкрепят, категорична бе тя.

Попитана за новия десен институт, Меглена Кунева каза, че се радва на създаването на подобна трибуна за дебати по десните политики и е много ценно, че организацията не е продукт на партия. Тя напомни, че тя самата председателства най-голямата неправителствена организация в Брюксел – Европейският център за политики, който също работи като "мозъчен тръст", и пожела успех на десния институт у нас.

Кунева призова също по примера на Полша страната ни да отстоява интересите си по-добре, както в Европейската комисия, така и в Европейския съвет и Европарламента. Държавата в крайна сметка е стандартът на живот на хората, каза в заключение Кунева, като обяви, че десните избиратели ще намерят ясни реформаторски решения в програмата на РБ, изготвянето на която тя координира.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

IMERSKI
31 Jul, 2014 | 17:22

TJA TREBVA DA VZEME PRIMER OT NINSKA I DA SE ZANIMAVA S NESHTO JENSKO. VREMETO NA MIGLENA PRUMOVA E V MINALOTO. TJA E I NACIONALEN PREDATEL


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.