Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов: Парламентарната група на ГЕРБ няма да влиза повече в парламента
30 Юли 2014
Оттук-нататък БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност, заяви още лидерът на ГЕРБ

Парламентарната група на ГЕРБ няма да влиза повече в парламента. Оттук-нататък БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност за следващите три месеца, ако това, което говорят, е лъжа и не е истина. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов заяви пред медиите, че се отказва от гласуваната вчера на първо четене актуализация и няма да влиза повече в парламента.

"Ние много искахме да помогнем на президента и на служебното правителство. Параметрите на държавата са такива, каквито и вчера нашите експерти в парламента казаха – категорични и ясни", обясни Борисов. Той съобщи, че се правят много спекулации с фискалния резерв . „Те от 8 не могат да вадят 4. Тогава фискалният резерв става под 4. Всичко това ще има време да го направи служебното правителство. Ако тази коалиция – БСП, ДПС и Атака бяха успешни, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко – така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца", анализира лидерът на ГЕРБ.

Ако цифрите в бюджета са такива, каквито ние казваме, а не каквито казват те, ако се създаде катаклизъм в държавата и няма буфери - това си е изцяло тяхна отговорност, защото КТБ се срина в това управление, не в предишното, посочи Борисов. Той обясни, че е предложил 4 конкретни стъпки за оздравяването на КТБ и в нито една от тях не влиза да се фалира банката, за да се опитват да го пришиват към ГЕРБ.“ Нито в една стъпка ние не сме подкрепили банкова ваканция, за да го пришивате на нас. Сиреч вашите опорни точки и наглост са в момента залогът за следващите три месеца на стабилност”, добави той.

Бойко Борисов призова да се съберат „Атака”, БСП и ДПС – така, както година и два месеца, да си актуализират бюджет или да не го актуализират, да си приемат закони за отпадъци или каквото и да било, както година и два месеца са го правили. Ние ви пожелаваме приятна игра, подчерта Бойко Борисов.

Като няма да си подкрепите премиера Пламен Орешарски, ние сме му искали оставката на четири вота на недоверие за една година – ние ли да го подкрепяме, попита риторично Бойко Борисов. Той съобщи, че ДПС с техните експерти прекрасно знаят състоянието на бюджета и знаят, че трябват пари за еврофондове, за общините, за буфери. „Това го каза и техният финансов министър Чобанов – чест му прави, който е избран като депутат от БСП – Пловдив. Само в неделя аз видях как премиерът Орешарски се целува със Станишев на Конгреса на БСП. Излиза, че БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджет, който този г-н Орешарски е предложил. Виждате ли колко странно се получава”, попита Борисов.

„Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика: „Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът”? Що за нахалство в последните три дни на парламента да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим два и половина-три месеца спокойствие поне на служебното правителство, защото хората ще изберат която партия искат. В демокрацията този, който спечели изборите, тези, които спечелят изборите и направят коалиция или различните форми, които има в Конституцията, управляват. Не се управлява нито от Фейсбук, нито от кулоарите на парламента. Ясно, точно и публично трябва да се знае”, подчерта Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ съобщи, че е отишъл при новия председател на БСП Михаил Миков и най-колегиално и държавнически го е попитал дали ще подкрепи поне предложения от тях бюджет. „Ще подкрепите ли поне вашия бюджет – на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя? Ще ли го подкрепите или няма да го подкрепите?”. Той каза: „Няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили, редим листи и няма да го правим“, коментира Борисов.

Бойко Борисов категорично заяви, че партия ГЕРБ никога не е влизала и няма да влиза в никакви задкулисни или подобни игрички. Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „Оставка”, в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС”, „коалиция КТБ“, предупреди Борисов . Той определи позицията на ГЕРБ като отговорна и държавническа и припомни, че е казал преди 3-4 месеца , че ще дойде ден, в който ще има следната дилема – партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, „Атака” и БСП, добави той.

„Правете си игрите и носете цялата си отговорност, Бойчев, защото вашият лидер от 10-15 дни не сме го чули, не сме го видели. Той е още шеф на коалицията, която е в коалиция с ДПС и „Атака”. Не сме го чули и видели. Не знам каква международна политика прави – с ЕНП не я прави със сигурност. Приятна игра, успех, когато се съберете в следващите заседания. Няма повече опорни точки, няма как да ви минат. Живи и здрави”, заяви Борисов. Той добави, че ГЕРБ няма да настоява за нищо повече, настоявали са, за да има служебното правителство през тези два и половина - три месеца спокойствие, или ако не се създаде ново правителство след 5 октомври, за което многократно е предупреждавал, че е много вероятно, тогава ще припомни този ден. Тогава ще кажа: „Обърнете се и снимайте Бойчев, който носи пряката отговорност с глупостите, които говори, защото Станишев го няма да носи отговорност, добави Бойко Борисов.

На въпрос дали ГЕРБ няма да влязат в зала при гласуването на второ четене на актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК, Борисов каза: „Не, не, дотук беше. Оттук-нататък отговорността е само на БСП. Да се съберат БСП, ДПС и „Атака” – така, както година и два месеца го правиха, и ако имат да си прекарват закони, да си ги прекарат. Това е тяхна работа. Излизаме от парламента, днес беше последният работен ден”.

По отношение на това дали не е време президентът да разпусне парламента, Борисов коментира: „Не мога да говоря от името на президента, а и все още има действаща коалиция – БСП, ДПС и „Атака”. Нека да си изконсумират всичко.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.