Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Росен Плевнелиев: В рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство
24 Юли 2014
Държавният глава настоя за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК

Проведохме консултации с парламентарно представените политически сили. Те са част от конституционна процедура. След приетата днес оставка и преди връчване на мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група президентът провежда консултации. И този път, като и през март 2013 г. поканих всички заедно, за да не допусна и капчица съмнение за каквито и да било договорки. Това каза президентът Росен Плевнелиев след консултации с парламентарните групи в 42-то Народно събрание.

„Действам бързо и решително, защото така декларираха, че желаят политическите сили и народът. Съжалявам, че партия „Атака” не се отзоваха на моята покана. Участвалите в днешните консултации политическите сили декларираха, че в рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство”, посочи държавният глава.

"Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите – 5 октомври, както и с указ на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и назначено служебно правителство. Още днес ще връча мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила – ПП ГЕРБ. Ако те го върнат веднага, утре ще връча мандат на втората парламентарна група – Коалиция за България. Третата парламентарна сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство, е ДПС”, уточни президентът Плевнелиев.

"Необходима е актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК. Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне и актуализацията да се направи в интерес на пациентите, на общините за ускоряване на еврофондовете, а не на фалиране на бенефициентите по европрограми. Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи обективен, не политически, а професионално-експертен обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете, които трябва да бъдат компенсирани до края на годината. Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност служебното правителство да сключва договори за външни заеми, международни договори. Важно е да имаме работеща централна банка. Решаването на тези три въпроса е неотложно, те изискват работещо Народно събрание и надпартийно поведение”, посочи Росен Плевнелиев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.