Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Оман може да спаси българската КТБ
21 Юли 2014
Държавният инвестиционен фонд на Оман работи по изготвяне на спасителен план, който трябва да е готов в рамките на три месеца

Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери от българската Кооперативна търговска банка (КТБ) правят опити да стабилизират състоянието на кредитора и се надяват да съставят план в рамките на три месеца. Това съобщиха източници от фонда.

Финансовият министър на България Петър Чобанов разговаря миналата седмица с председателя на Генералния фонд за резерви на Оман относно възможността за помощ, след като планираният спасителен заем за банката бе посрещнат с опозиция в българския парламент.

"България се съгласи да работи с акционерите за съставянето на осъществим работен план в рамките на три месеца, като заместител на варианта за национализация", заяви източникът от оманския фонд.

Оманският държавен инвестиционен фонд е потенциален ключов играч в българската банкова криза, защото притежава дял от 30% от Корпоративна банка, който закупи през 2009 г.

Контролът над банката бе предаден на централната банка на България през месец юни, след като клиентите на дружеството изтеглиха повече от една пета от всички депозити в банката. Последвалият одит показа дейности в банката, които са "несъвместими със закона и добрите банкови практики", според централната банка. Най-големият акционер в Кооперативна банка бизнесменът Цветан Василев отрече обвиненията срещу него.

Източникът от Оман каза, че решението на проблемите на банката няма да означава непременно, че арабската държава ще инвестира още пари в банката. В предложенията е включено и намаляване на дела на Василев за сметка на средства от други международни инвеститори. Друго предложение е да се укрепи Управителният съвет на банката с независими експерти. Оманският инвестиционен фонд иска да помогне за стабилизацията на Корпоративна банка заради нейната важност за българската икономика, каза източникът. "Оман вижда в България приятел. Ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и за да отворят отново Корпоративна банка в една по-стабилна ситуация", допълни той.

Според българските власти ще са необходими около 1,5 – 2 милиарда лева за спасяването на Корпоративна банка с публични средства. Първоначално оманският фонд отпусна около 129 милиона долара за дела си в банката. Макар че Оман е страна износителка на петрол, фондът не е толкова голям като на по-богатите заливни държави. Активите на оманския фонд се оценяват на около 13 милиарда долара. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.