Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Столичният зам. кмет Велизар Стоилов уволнен заради подозрения в корупция
4 Ноември 2008
Скандален запис на пазарлъците между три транспортни фирми с участието на Стоилов е причината
Велизар Стоилов, вече бивш  зам. кмет на Столична община по транспорта
Велизар Стоилов, вече бивш зам. кмет на Столична община по транспорта

Столичният кмет Бойко Борисов подписа оставката на заместника си по транспорта Велизар Стоилов. Повод за това е скандален запис, на който се чува как Велизар Стоилов разпределя автобусни линии между частни фирми при обявен конкурс през 2006-та година. Този запис е бил предаден на Държавната агенция по национална сигурност от общинските съветници от БСП през септември.

Скандалът със Стоилов се разрази след като списание "Тема" публикува части от разговора на зам.-кмета със собствениците на двете частни компании - Ивайло Константинов ("Юнион Трейд Къмпани") и Миролюб Столарски ("Карат-С") и на общинската "Столичен автотранспорт" Асен Добранов, които след това си поделиха 15-те автобусни линии. От публикацията стана ясно и че има близо 40-минутен запис на пазарлъците, които водят помежду си трите фирми с участието на Стоилов.

 В записа зам.-кметът казвал: "Аз съм съгласен да се разберете за цената, да нема дъмпинг..." или "Аз поне съм малко от другата страна на барикадата." "Значи, ще има достатъчно хлеб и за вас, и за некои други". На извъднредна пресконференция  в понеделник общинските съветници от БСП поискаха оставката не само на Велизар Стоилов, но и на кмета Бойко Борисов.

Жельо Бойчев - общински съветник от БСП: "Кметът Бойко Борисов заяви, че е разбрал за този запис още преди месец. Питал първо шефа на ДАНС дали е автентичен, но после разбрал от самия Велизар Стоилов, че такава среща е имало. Стоилов признал и това, че гласът е негов и е казвал тези реплики. Твърди, че нищо не е нагласил, а според гласуваните от общинския съвет параметри за конкурса – само четири фирми са отогваряли на условията и той е поканил именно тях да разпределят линиите.

По повод обвиненията Велизар Стоилов не отрече да е водил разговора, но заяви, че думите му са извадени от контекста. Той уточни, че още тази сутрин е депозирал оставката си.

В отговор на изявленията на общинските съветници от БСП кметът Борисов обяви, че няма да подпише заповедта за втория конкурс за отдаване на 49 автобусни линии на частни превозвачи. Той приключи неотдавна като два от трите пакета бяха спечелени от "Карат-С". Час след оставката на Стоилов стана ясно, че кметът я е подписал. Заместник-кметът заяви, че напуска с чиста съвест, но е станал жертва на полтичиски игри". Бойко Борисов заяви, че е работил добре с Велизар Стоилов, но заради съмненията в корупция е длъжен да го острани. "Помолих г-н Стоилов независимо от всички дела, които е вършил през годините в общината, да си подаде оставкаката. Ако тук не беше намесено името на партията, аз може би щях да му дам време да докаже своята невинност и след това да взема решението си".

И кметът и общинските съветници от БСП очакват ДАНС да се произнесе дали има нарушения при конкурса за преразпределянето на автобусни линии в София.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.