Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Съдия отказа 6-цифрен подкуп по делото "Опицвет"
19 Ноември 2007
Десет години наркоделото разтърсва българската съдебна система и буди възмущение у обществото
Валери Величков/ вляво/ и Кристиян Младенов, обвиняеми по делото
Валери Величков/ вляво/ и Кристиян Младенов, обвиняеми по делото

Във вторник в Софийския апелативен съд ще бъдат представени данни от специални разузнавателни средства за опит за подкупване на съдия

Във вторник (20 ноември) Софийският апелативен съд ще гледа за пореден път наркодело №42/06 по случая "Опицвет". Заседанието на II-ри съдебен състав е в 3-та зала от 9.00 часа. Магистрат е заявил, че то със сигурност ще се гледа при отворени врати поради данни, че има опити за подкупване на съдии с шестцифрена сума. На самото дело се очаква да бъдат представени сведения, събрани със специални разузнавателни средства за това кой точно и по какъв начин се е опитал да даде солидния подкуп.
Истинската сензация във вторник обаче се очаква от страна на един от подсъдимите - химикът Валери Тодоров Величков. Спроред адвокат, пожелал анонимност, Величков е решил да прехвърли изцяло вината по случая на партньора си Кристиян Младенов. Причина за това е фактът, че за разлика от предишни съдебни състави по делото сегашният се е оказал неподкупен и за първи път се очакват изключително сурови присъди.

Наркоделото "Опицвет" вече неколкократно разтърсва българската съдебна система и предизвиква както възмущението на обществото, така и наказания за магистрати. Сагата продължава вече повече от 10 години.

На 18 декември 1997 г. служители на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) разбиват нелегален цех за производство на наркотици в село Опицвет. Намерени и иззети са рекодните 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон /БМК/ на обща стойност около 30 000 000 лева. На мястото е арестуван химикът Валери Величков. На 4 февруари 1998 г. на унгарско-австийската граница е арестуван и партньорът му Кристиян Младенов, който е финансирал наркопроизводството.
Първоинстанционният – Софийски окръжен съд в състав с председател Ружа Керанова признава за виновни двамата подсъдими по най-тежката разпоредба на чл. 354 „а“ от НК за производство и държане на наркотично вещество в големи размери, предназначено за продажба. Текстът предвижда от 3 до 15 години затвор. Кристиян Младенов получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лв. Валери Величков като извършител - 6 години и 2 хил. лв.. глоба.

Втората инстанция – Софийски апелативен съд потвърждава решението.

Последната инстанция обаче - Върховният съд, изцяло пререшава делото. Кристиян Младенов е оправдан напълно, а Валери Величков се разминава само с едногодишна условна присъда. Изненадата е във факта, че вместо да върне делото за ново разследване, каквато е обичайната му практика, ВКС преквалифицира обвиненията и се произнася по същество. Върховните съдии приемат, че от материалите по делото не можело да се стигне до извода, "че са налице доказателства, сочещи сигурно и недвусмислено, че произведеното наркотично вещество е било предназначено за продажба или друго отчуждаване".

На 18 декември 2001 г. Трето наказателно отделение на Върховния касационен съд в състав: Маргарита Тихчева - председател, и Огнян Ризов и Христо Странджански - членове, решават, че произведените в химическата лаборатория 666 кг бензил-метил-кетон не са предназначени за търговия, тъй като по време на обиска и следствието не са открити доказателства за това. На практика съдът приема, че става въпрос за експериментаторска дейност, която по необходимост е включвала и изпробването на технологията, от което и са се получили големите количества наркотично вещество. Съдиите приемат и твърдението, че двамата обвиняеми не са знаели за наркотичните свойства на полученото от тях вещество – абсурдно виждане при условие, че Младенов е осъден на 1 година с изпитателен срок през 1995 год. именно за производство на амфетамин. Така Величков получава една година с три години изпитателен срок (условна присъда), а Кристиян Младенов е оправдан.

По-късно върховната съдийка Маргарита Тихчева, прочула се с оправдателната присъда по наркоаферата "Опицвет", е пенсионирана. Висшият съдебен съвет единодушно гласува за това. Председателят на Върховния съд Иван Григоров наказва с 10% намаление на заплатите за 6 месеца съдиите Огнян Ризов и Христо Странджански - другите от състава на ВКС, постановил скандалната присъда.

Под силния натиск на офиса на ООН в България и американското посолство делото е върнато за преразглеждане от тогавашния главен прокурор Никола Филчев. В последно време обаче отново се правят опити за натиск върху магистрати да издадат леки присъди. Според запознати и този път става въпрос за предложения за шестцифрен подкуп. За да се избегне нов провал по делото във вторник ще присъстват представители на ООН и на посолството на САЩ.

Иван Николов,  Сдружение "Не на дрогата"  


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.