Факти, Анализи, Коментари
   8 Февруари 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Енрико Ферри : Да се преборим с мафията означава да победим мълчанието
7 Ноември 2005

     Енрико Ферри е бивш депутат в Европарламента. Бил е заместник главен прокурор на Италия и член на Висшия съдебен съвет. Ексминистър на регионалното развитие, в момента е кмет на гр. Понтремоли. Висшият магистрат гостува в Русе по покана на Бизнесцентър-Русе, с който подготвя проект за изграждане на колодрум за над 400 000 евро в дунавския град. Енрико Ферри, който е гарант на проекта обсъди изграждането на покрит колодрум с и.д. на бизнесцентъра Катя Горанова и Симоне Мори, мениджър на италояпонския професионален колоездачен клуб “NIPPO UNICA”. След като дариха русенския клуб с чисто нов “Фиат Мареа”, специално пригоден за съпровождане на тренировки по шосе, гостите изслушаха с удоволствие и коментара на висшия магистрат с богат опит в съдебната система за показните убийства у нас и начините да се справим с престъпността, с която Италия също се бори от десетилетия.

     - Г-н Ферри, като висш магистрат сигурно имате готова рецепта за борбата с мафията?

     - Точка номер едно в борбата с мафията е държавата да даде ясни отговори за независимостта на съдебната си система. Нужни са ясни правила. Следващата и най-важна крачка е да се преборим с мълчанието, т.е. да стимулираме хората да свиделстват за престъпността. Който знае, трябва да говори, който говори – трябва да е защитен. Защитата на свидетеля е определяща, но не тази, която е описана формално в закона, а законът, чийто текст се спазва.

     - Кое помогна на Италия да се справи с операция “Чисти ръце”?

     - Италия успя да осъществи успешно в повечето насоки операция “Чисти ръце”, главно и благодарение на смелостта на определени магистрати. Имаше масирано противопоставяне на съдиите на престъпността. В тази акция участваха магистрати и съдии, които използваха поста си в услуга на престъпността, но имаше висши магистрати и съдии, които бяха убити, защото бяха на страната на борбата срещу корупцията и мафията и работиха безпристрастно. Смелостта именно на тези магистрати повлия върху общественото мнение. А те успяха в делата си, благодарение на подкрепата на обществото. Обикновени хора станаха сътрудници на съдебната система в борбата срещу престъпността, това се случи в Италия, след като група съдии се изправиха срещу мафията и отстояваха позициите си. Волята на обществото е най-важна в борбата срещу мафията, корупцията и престъпността.

     - Как италианският народ се реши да сътрудничи на съдебната власт?

     - Много просто, обществото достигна границата на допустимото и не можеше повече да търпи. Хората бяха притиснати до краен предел от октопода.

     - Казано на наш език – ножът опря до кокала.

     - Да. Точно така.

     - В този смисъл, погрешна ли е прекалената търпимост?

     - Да. Така е. Съгласен съм.

     - И в Италия, и в България, а и в други страни държавите се сраснаха с мафията …Как да противодействаме на този процес?

     – Като информираме обществото. То трябва да знае какво се случва и кои са участниците. Тогава държавата получава доверието му и хората израстват до фаза сами да защитават независимостта на съдебната власт. Но е нужно държавата и съдебната власт да са гаранти на обществото в тази борба. Тогава хората се обявяват срещу престъпността. Така ще се реши проблемът с публичните убийства и у вас. Това, повтарям, трябва да стане на всички нива, с усилията на много хора, но е бавен и труден процес. Италия го постигна, но бавно. Важна за изграждане на доверието на обществото към държавата е също визията на елита – политически, културен, интелигенция. Животът на елита, на нацията трябва да излезе и да живее наяве. По- конкретно: поведението на вашия политически елит трябва да покаже, че нещо се пречупва в нагласата и отношението на обществото към престъпността.

     - Коментарът ви за показните разстрели у нас през последните 3 м. и вашите препоръки към българските власти?

     - В Италия също имаше убийства на високопоставени личности като президента на Висшата съдебна магистратура Виторио, убит заради поста му. Тези дни е убит областният управител на Калабрия. Когато са на лице убийства, трябва бързо да се определи – политически ли са те или във връзка с мафията. Това е важно не само за разследващите органи, но и за да може обществото да реагира, да даде своята оценка и подкрепа. Борбата с организираната престъпност има резултат, когато институциите и хората на всички нива достигнат съзнанието за противодействие. Процесът е успешен когато има воля за това и се пречупи страха. Хората трябва да проявят нетърпимостта си към публичните убийства и да се изправят срещу тях.

     Интервюто е предоставено от седмичник "Форум"


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.