Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стоян Кушлев: “Пътят ни към Европа е необратим!”
Десислава Бакърджиева - 15 Април 2005

     Стоян Кушлев е народен представител от ПГ на НДСВ. Член е на Комисията по земеделието и горите, както и на Комисията по правните въпроси. По професия е юрист, избирателният му район е Смолян.
     Стоян Кушлев е роден в Широка лъка, културно средище в Родопите от векове. Родителите му са също от село Широка лъка, двамата произхождат от едни от най-известните родове.



Стоян Кушлев: “Главната битка ще бъде между Коалиция за България и НДСВ!”
     - Защо избрахте професията на юрист?

     - Кандидатствах право през 1956 г. и завърших с пълно отличие гимназията в Девин. Тогава беше модерно да се следва за инженер, въобще технически специалности, и това беше периодът, в който се предсказваше отмирането на държавата и правото. Тогава ми казваха да не кандидатствам право, защото няма да го практикувам, тъй като няма да има в бъдеще работа за юристи. Такива тези тогава се лансираха, но аз имах голяма любов към правото и се явих на изпит, влязох в Софийския университет, специалност “право” и завърших с пълно отличие.
     След завършването ми веднага имах предложение да остана в университета като асистент, но имах морални терзания в себе си, че трябва да поработя в родния ми край. Работих като следовател в окръжно управление МВР на Смолян, районът ми беше в Девин, около 4 години. След това станах аспирант по поземлено право, започна моето научно развитие, изкарах аспирантура, след което станах научен сътрудник и извървях пътя до професор.
     В политиката съм от самото начало на прехода. През 1992-1993 година по моя инициатива се създаде Царският ловен клуб, тогава се свързах и с Негово Величество цар Симеон. Клубът получи неговата благословия и той стана почетен член. Имах големи проблеми поради тази причина, но ме спаси личното ми приятелство с президента Желю Желев. Винаги съм подържал връзки с политиците. След като се върна Симеон през 2001 г., аз приех поканата му, влязох в листата на НДСВ и станах депутат.

     - Коя ще е партията, която ще спечели на предстоящите избори?

     - Разбира се, главната битка ще бъде между Коалиция за България и НДСВ, а какво ще стане до края никой не може да каже. Аз смятам че даже и БСП да водят и да станат първа политическа сила, ние ще бъдем много близко до тях. БСП нямат да получат такова мнозинство, че сами да съставят правителството. Следващото правителство ще бъде коалиционно, а как и кои ще се коалират, това вече е въпрос на политика.

     Рейтингът на НДСВ постоянно расте. По принцип в България отношението към управляващите винаги се изразява в отрицателен вот. Този път обаче тенденцията е нарушена. Разбира се, много от очакванията, които имаха хората, не успяха да се сбъднат. Много трудно започнахме. Премиерът е много тих и деликатен човек, той не каза за всичко това, което наследи, защото не искаше да обиди предшестващото управление. В някои отрасли се започна от изключително трудна ситуация. По време на нашето управление минималната заплата се увеличи почти двойно. Безработицата беше близо 20 %, сега е 12 %. Наистина изоставаме в някои области, в решаването на социалните проблеми на хората, но се иска голямо натрупване на блага, за да могат след това те да бъдат разпределени. Ние удържаме макрорамките за стабилитет на икономиката. Боя се едно ляво управление да не направи това, което стана при Жан Виденов, да се раздаде това, което е натрупано и след това да настъпи срив в икономиката.

     Много неща могат да се обърнат до изборите. Смятам че дистанцията между нас и БСП постоянно ще се скъсява. Дали ще се изравним или ще ги изпреварим, това не мога да предскажа, но в скъсяването на дистанцията съм убеден.


“Центристкото управление направи пътя към Европа необратим!”
     - Какво ще е предизборното мото на НДСВ?

     - Напред България! Не наляво, не надясно, а само напред към Европейския съюз. Не че повтарям Берлускони, той каза някога: “Напред, Италия!” и спечели. Трябва да се решават националните проблеми и да се върви по пътя, по който сме поели. Нашето членство в ЕС, договорът, който ще подпишем, директивите, които ние вече адаптирахме в нашето законодателство, поставят границите на нашето управление. Който и да дойде след нас, трябва да продължи по този път. Центристкото управление направи пътя към Европа необратим!

     - Г-н Кушлев, как се зареждате с енергия?

     - Първото ми хоби е лов и риболов. Остава ми все по-малко време да го практикувам, но ходя на лов. При лова не е важно убиването на дивеча, в много случаи просто оставям животното да си отиде. Спазвам определени етични норми, отдал съм 11 години от живота си на лова и в тази насока съм получил определено признание. Бил съм в ръководството на големи международни организации, в Световния съвет по лова бях член на управителния съвет. Сега също съм член, но нямам време да ходя на световните конгреси. В продължеине на 11 г. бях член и на президиума на световната риболовна конфедерация, като 4 от тези години бях вицепрезидент. Мога да кажа, че съм обиколил света по тази линия - ловна и риболовна. Контактувал съм с Хуан Карлос, принц Рение lll и много короновани особи, за които ловът и риболовът също представляват хоби.

     - Мислите ли, че хуморът има място в политиката?

     - Понякога в много напрегната атмосфера, когато се получи по ожесточена конфронтация, една успешно вметната хумористична приказка разрежда ситуацията. Много често се случва в комисията по правни въпроси да се пускат шеги между нас и БСП. Редовно си разменяме закачки с Татяна Дончева!

     - Има ли мисъл, която много харесвате?

     - Един девиз на Чърчил: “Политиците мислят за следващите избори, държавниците мислят за следващите поколения!” Това е основно мото на Чърчил. Винаги съм се старал проблемите да се решават държавнически.

     - Харесвате Чърчил. На кои други политици се възхищавате?

     - Палмерстон е един велик английски политик, живял в началото на XIX-ти век. Той казва: ”Англия няма вечни приятели и врагове, Англия има вечни интереси!” Ние трябва също да изхождаме от това сега. България има вечни интереси като нация. Не трябва да делим хората на приятели и врагове. Бихме работили с всеки, който иска да работи за осъществяване на национални интереси.

     - Мечтаете ли за нещо?

     - Човек даже и на моята възраст не трябва да се лишава от мечтите си. Те са другото Аз на човека. Винаги съм се придържал към реалистични мечти. Но понякога и най-неосъществимите мечти се сбъдват. Мечтата е звезда за човека.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

кушлев
03 Jun, 2010 | 08:06

Скритият доклад на сметната палата за КУИППД - Комисията Кушлев

http://kushlev.110mb.com/Doklad-KUIPPD-161107.doc

много интересно четиво за прокурори


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.