Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група “СПОТ”: “Новият ни албум не е прогноза, а предизвикателство!”
Десислава Бакърджиева - 12 Април 2005

     Група SPOT е създадена в дунавския град Русе през 1994 г. под името WATER. Година по-късно е дебютът й на сцена, но вече като COUNTERFIT. През 1999 г., с едно демо (“Martial Arts”), десетки концертни изяви и множество промени в състава зад гърба си, квартетът се трансформира в SPOT. Радни (китара и вокал), Жоро (бас), Денис (китара) и Стилиян (ударни) записват впечатляващия скейт-пънк рок албум, озаглавен “The Ultimate Guide to Modern Dancing”, последван от участие в сплит-диска “Ways”. И двете творения са издадени от No Way Records и разпространявани от “Стейн Студио”.
     Междувременно, песен от албума на групата - “The Ultimate Guide To The Modern Dancing”, е включена в най-новата компилация на португалския лейбъл Infected Records. Двоиният диск, който излезе през март 2004 г., включва над 60 групи от цял свят! Краят на месец март същата година бандата записва и клип към песента “Return”. През есента на 2004 г. SPOT влизат в “Стейн Студио”, за да запишат нов албум с общо времетраене от около 30 минути. Дискът се казва “Waiting for the Inevitable…” и е вече факт. През март месец групата тръгна на мини турне, което ще промотира новия им диск, излязъл вече на българския музикален пазар.



Група “Спот”: “Това ние ли го направихме?”
     - Албумът ви се казва “Waiting for the inevitable…” Кое за вас е неизбежното и защо всъщност озаглавихте така албума си?

     - Спомняте ли си как в края на първата “Матрица” агент Смит натискаше омаломощения Нео към релсите на метрото срещу идващия влак? Думите му бяха: “Не се съпротивлявай! Неизбежно е!” Обикновено в такива филми главният герой незнайно откъде намира сили да се пребори със злото. Ако направим паралел, можем да кажем, че това се отнася и за човечеството. Човешката история е пълна с катаклизми, войни, епидемии, заплашващи да ни заличат от лицето на Земята. В крайна сметка, винаги сме оцелявали. В случая много се колебая кой герой олицетворява поведението на хората - Смит или Нео? Може би и двамата.
     “Waiting for the inevitable… end of Terra” не е прогноза, а по-скоро предизвикателство, с което всички ние трябва да се справим. Homo sapiens като вид е в началото на своето развитие. С други думи, ние сме деца, които не разбират нищо. Това, на което се надявам, е напук на всичко и ние като Нео да намерим сили да предотвратим края на света.

     - Разкажете повече за работата около “Waiting for the inevitable…” Коя бе най-голямата трудност, съпътвала излизането му на музикалния пазар?

     - Възхитени сме от работата на екипа на “Стейн Студио” и по-специално Десо, Криндо и Гришата. Ние сме само четирима пънкари, които не разбират нищо от записване на музика. Всеки път като обърквахме нещо, Десо идваше и го оправяше. За трудности - вече не мога да кажа. Тях ги забравяш веднага след като това, по което работиш, е готово, обърнеш се назад и си кажеш: “Това ние ли го направихме?”


“Албумът “Waiting for the inevitable… end of Terra” не е прогноза, а по-скоро предизвикателство!”
     - Всичките 12 парчета са на английски. Смятате ли, че творчеството на “СПОТ” звучи по-добре на английски или имате идеята да представите албума си в чужбина?

     - Едва ли някога ще разберем дали творчеството на “СПОТ” ще звучи по-добре на английски, защото едва ли някога ще имаме база за сравнение. Всички имат идея да представят албума си в чужбина. Някои дори стигат и по-далече като имат идеи за представяне на албумите си у нас. В такъв случай се прилага следният трик: една и съща песен се записва и с български, и с английски текст.

     - Защо СПОТ? Опишете група СПОТ с три думи?

     - СПОТ е мястото в градовете, където се събират скейтърите. Най-добрите са от мрамор, като в тях има ръбове, стъпала, виражи или парапети. За един скейтър спотът е като обетованата земя. Много често обаче скейтърите са гонени от такива места от полицаи, гардове или просто “загрижени граждани”. За съжаление, в много страни скейтбордингът е приел статут на антисоциална дейност. В Америка например може да бъдеш глобен, ако не караш на строго определените за целта места.
     Ако трябва да определим група СПОТ с три думи те ще са: Punk, Punk, Punk!


“Ако трябва да определим група СПОТ с три думи те ще са: Punk, Punk, Punk!”
     - Каква е историята на групата?

     - Историята на групата е съвсем банална. Трима скейтъри, заразени с вируса на музиката, дрънкат в гаражи или мази. С течение на времето някои се “излекуват”, други заемат мястото им и така до ден днешен. Понякога болестта се засилва в “трескави” концерти, друг път вирусът мутира под формата на албум. И в двата случая има голяма опасност от заразяване.

     - Кои са групите, които са повлияли на творчеството ви?

     - На първо място Queen. Всеки път, когато слушаме музиката им се чувстваме като Алиса в страната на чудесата. Те са и причината да слушаме и свирим punk. Иначе: Propagandhi, At The Drive-In, Lagwagon, NOFX, Strung Out, Pulley, Snuff, Death By Stereo, Weezer, Pixies, Misfits, Kid Dynamite, Rise Against, Strike Anywhere, Good Riddance, Quicksand.

     - Къде свирите? Какви са плановете ви оттук нататък?

     - В момента работим над нещо като сингъл. На 24 април ще свирим в клуб “О!Шипка” в София, а на 7 май сме в “Зона 51” във Варна.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Martin
09 Jan, 2010 | 13:07

Damm mnovo verni dumi sa kazali kolegite.Davaite samo taka mom4eta...

Ivan
15 Sep, 2005 | 18:13

samo spot maniacal pictures i red laces!!!

Orlin
31 May, 2005 | 05:10

super ste ei ...

Lalla
28 Apr, 2005 | 16:13

Samo moga da kaja tvurdo SPOT RULZ!!!
Nikoga nesa razo4erovali fenovete si!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.